Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per Lindström ser Georg Oddner

Ett stort porträtt föreställande Naima Wifstrand med cigaretten hängande i mungipan på bästa rockstjärnemanér är det första som möter, så en text av poeten Marie Lundquist där hon sammanfattar porträttkonstens hela dilemma i en enda fråga: Hur fånga ett av människans alla otaliga ansikten och låta detta enda inrymma också alla de andra?
Själva ordet porträtt kommer av latinets protraho: dra fram, frambringa, uppdaga. Vem är det då som dras fram ur sitt eget inre och visas upp med fotografins ljuspenna, frågar Marie Lundquist och konstaterar att många av de porträtterade på Malmöfotografen Georg Oddners utställning "Monica, Anders och alla de andra" är kända ansikten och därför svårfotograferade. Betraktarens inre, förutbestämda bild av personen ifråga, ställer sig framför kameran. Fotografen måste hitta en annan och överraskande vinkel.
Marie Lundquist noterar att människor som blivit avbildade många gånger i yrkesmässiga sammanhang ofta har en förmåga att ta på sig ett speciellt ansikte just för fotograferingstillfället, ett ansikte som förmodas vara privat men istället har till uppgift att skydda det privata från insyn. Se mig i ögonen och jag ska säga dig vem du är, skriver Marie Lundquist vars funderingar gör Georg Oddners senaste utställning till något mer än en fotoupplevelse.
Fotografens egna ögon avslöjar att Georg Oddner är en vänlig människa som nyfiket iakttar sina medmänniskor, som låter intuitionen styra och aldrig står i vägen för betraktaren. Hans bilder handlar inte om det sensationella, himlastormande. Istället intresserar han sig för hur en människa går, står eller sitter och låter de små nyanserna berätta - Wifstrands hängande cigarett, Troells lek med händerna, Bergmans demoniska blick - och lyckas framkalla en magisk känsla av vad vi ser och vad vi bara anar, motivet bakom motivet.
Georg Oddner är det bästa beviset på att det dokumentära och det personliga inte behöver stå i motsättning till varandra inom fotografin, konstaterade poeten Ingemar Leckius när Oddner fick Sydsvenskans kulturpris 1984, och liksom alla andra Oddnerbilder är hans konstnärsporträtt både dokumentära och personliga. Som alltid överträffar verkligheten dikten och det är nog det som gör fotografin till en så "kolossalt märkvärdig" - för att använda fotografens eget favorituttryck - konst.
PER LINDSTRÖM
utvecklingsredaktör på Sydsvenskan
-------------------------------------
UTSTÄLLNING
Georg Oddner
Monica, Anders och alla de andra. Malmö museer. T o m 27.8.

Från jazz till foto

Georg Oddner (född 1923) är jazzmusikern som blev en av efterkrigstidens stora svenska fotografer. Liksom de bägge amerikanerna, läromästaren Richard Avedon och vännen och kollegan Irving Penn, förenar han till synes oförenliga världar som dokumentär- och modefotografi.
Hans kontakt med reklammannen John Melin ledde till att han i början av femtiotalet flyttade till Malmö. Här blev Svenska Telegrambyrån hans stora uppdragsgivare och Malmö blev basen för resorna ut i världen.
Georg Oddner har blivit staden trogen. 1957 visade han sin första separatutställning, "Fotografisk resa", på Malmö museer. 2002 övertog museet hans samlade produktion, totalt 675 000 exponeringar, och 2003 visade Malmö konsthall och Malmö museer två stora, retrospektiva utställningar med Oddners bilder. Samtidigt kom boken "Genomresa" och det var under arbetet med denna som tankarna på att låta en serie av Oddners konstnärsporträtt ingå i Statens porträttsamling på Gripsholm först föddes.
2005 donerade fotografen de 28 porträtt som ingår i utställningen "Monica, Anders och alla de andra" till Nationalmusem i Stockholm.
PL

De porträtterade

Jörgen Fogelquist, 1961

Max Walter Svanberg, 1962

Bengt Lindström, 1952

Anders Österlin, 1985

Signe Persson-Melin, 1958

C O Hultén, 1959

Karl Gerhard, 1959

Naima Wifstrand, 1958

Anita Ekberg, 1955

Gudrun Brost, 1983

Max von Sydow, 1960

Benkt-Åke Benktsson, 1954

Jan Troell, 1984

Ingmar Bergman, 1958

Bo Widerberg, 1966

Sten Broman, 1952

Putte Wickman, 1956

Reinhold Svensson, 1956

Lars Gullin, 1958

Monica Zetterlund, 1959

Klas Östergren, 1986

Gabriel Jönsson, 1975

Jacques Werup, 1981

Fritiof Nilsson Piraten, 1958

Marika Stiernstedt, 1953

Bibi Andersson, 1958

Harriet Andersson, 1955

Ingrid Thulin, 1960

Gå till toppen