Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kd-ombudsman erkänner förskingring ur partikassan

Ombudsmannen förskingrade ur kristdemokraternas partikassa, bodde på hotell och hyrde bil på partiets bekostnad. På onsdagen erkände han i tingsrätten det som åklagaren la honom till last.

MALMÖ. – Rasar allt samman spelar det ingen roll om man åker dit för 10 000 eller 100 000 kronor, sa den 61-årige för detta ombudsmannen för kristdemokraterna i Skåne.
Åklagaren överlät åt tingsrätten att bestämma om han skulle dömas till fängelse.
– Men tänk på att det han gjort ligger mycket nära grov förskingring, sa åklagaren Mikael Pihl.
Under andra halvåret 2004 började mannen förskingra ur kristdemokratiska partiets kassa i Malmö.
På sommaren skrev han ut extra löner på 77 400 kronor till sig själv genom att förfalska en medarbetares namnteckning när denne hade semester.
Han lät partiet betala privat bensin för 14 687 kronor, hotellräkningar i Malmö på 27 222 kronor, en hyrbil för drygt 10 000 kronor.
Det enda han förnekade var att han förskingrat böcker (om Alf Svensson, signerade av honom, men svårsålda) för 3 000 kronor och ett träningskort för 1000 kronor.
– Annars är det riktigt det som står i åtalet, sa han.
När bubblan sprack i december 2004 sa han upp sig som ombudsman och lämnade lokalavdelningen.
– Hade jag inte sagt upp mig hade jag blivit utesluten, sa han och berättade att han nyligen fått medlemskap i en ny lokalavdelning.
Bakgrunden till förskingringen var, enlig hans mening, att han kommit på obestånd och att ”samhället i det läget stängde dörrarna”.
Under tiden som ombudsman fick han dock till stånd en skuldsanering. Skuldräntan frystes. Han fick åtta år på sig att sig att betala skulden med 3 800 kronor i månaden. Hans lön var 24 000 i månaden.
Men han lyckades inte få ordning på sin ekonomi.
– Kardanaxeln gick sönder på bilen. Det blev dyrt. Dessutom drog jag på mig ett tjugotal parkeringsböter, var hans förklaring.
I tingsrätten beskrev sig den välklädde och vältalige före detta ombudsmannen som utblottad. Senaste året hade han varvat boende hos vänner med boende i sin ”skrotbil”.
När han blev vräkt från sin lägenhet i Malmö magasinerades hans egendom.
– Den finns inte längre, den är uppeldad, sa han.
Han berättade att ingen ville anställa honom. Han lever på Alfa-kassa, 4880 kronor netto i månaden. Hans möblerade etta i ett hotellhem kostar 3 007 kronor.
– För mig har det varit mycket dyrt att begå brott, summerade han.
Den före detta ombudsmannen är inte straffad tidigare. Han var inte främmande för en villkorlig dom med samhällstjänst.
– Men vem vågar anställa mig? undrade han.
Dom faller den 17 maj.
Gå till toppen