Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danielsson ändrar sig igen

Allt fler frågetecken flockas kring statssekreterare Lars Danielsson och hans agerande efter tsunamin. I ett JO-förhör talar han om ett telefonsamtal med Katastrofkommissionen. När förhöret ska bli offentligt ändras plötsligt uppgiften.

STOCKHOLM. Justitieombudsmannen (JO) Nils-Olof Berggren förhörde Danielsson den 28 april. På fredagen släppte JO utskriften ihop med en tjänsteanteckning.


I förhöret klamrar sig Danielsson fast vid sin minnesbild av annandag jul 2004:

Han var på Rosenbad en gång på förmiddagen fram till mitt på dagen samt ytterligare en gång på eftermiddagen. Han hade ett antal samtal med kabinettssekreterare Hans Dahlgren på UD.

- Min minnesbild, som är redovisad för kommissionen, var att det var tre samtal, säger han i förhöret. Ett på förmiddagen och två efter lunch.


Dahlgrens version är att de två inte talade med varandra. Han stöder sig på uppgifter från mobiloperatören. Med konstaterandet att deras minnesbilder inte går ihop, har Danielsson låtit saken bero:

- Det allra viktigaste för mig var att frågan om dom här samtalen eller inte, alltså dess innehåll hade ingen betydelse för hur krisen hanterades.


JO: Det bara verkar så hemskt konstigt det här att ni har två olika uppgifter?

- Men det tycker jag också, svarar Danielsson som inte vill ifrågasätta Dahlgrens uppgifter.


Katastrofkommissionens ordförande, hovrättspresident Johan Hirschfeldt, har vid flera tillfällen försökt klara ut vem som minns rätt. I JO-förhöret får Danielsson frågan om kommissionen skriftligen begärt ett förtydligande.

- Nej, inte brevledes, svarar Danielsson.


Däremot bekräftar han ett telefonsamtal från Hirschfeldt efter sommaren, det vill säga efter kommissionens förhör med honom och Dahlgren.


Strax innan förhöret offentliggjordes på fredagen ringde regeringskansliets högste jurist, rättschefen Christina Weihe, till JO. Enligt tjänsteanteckningen var hennes budskap att Danielsson "vill framföra att han även träffat katastrofkommissionens ordförande i saken ".


Weihe satt med under JO-förhöret den 28 april. TT sökte henne ihärdigt för att fråga om Danielssons ändrade minnesbild på den här punkten. Hon gjorde sig oanträffbar.


JO fortsätter sin granskning av Danielssons förehavanden och har kallat Dahlgren och Hirschfeldt till förhör. Av det skälet ville de inte ge några kommentarer på fredagen.


Danielsson själv mötte medier i samband med riksdagens EU-nämnd och fick de givna frågorna: Var var du på annandagen 2004? Varför vill du inte berätta?

- Jag har redan svarat på alla de frågorna och har inget att tillägga. Jag avvaktar nu att JO ska avsluta sin utredning, löd det återkommande svaret från statsministerns högra hand.

Göran Persson fortsätter att hålla sin närmast man bakom ryggen.


TT: Har du någon uppfattning om var han var på annandagen?

- Han var naturligtvis på sitt jobb, det har han sagt och jag har ingen anledning att misstro honom.


TT: En anledning till att frågorna återkommer hela tiden kan väl vara att han ändrar sina versioner?

- Ja, det är möjligt. Men jag har uppfattat att han har sagt i stort sett samma sak hela tiden, nämligen att han har en minnesbild och att Hans Dahlgren har en annan, svarar Persson, hjärtligt trött på hela historien.
Gå till toppen