Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avbiten läpp räddas med hjälp av blodiglar

Arne Jonsson fick underläppen avbiten av en kamphund i fredags. Nu efterbehandlas han med blodiglar.
– När vi inte kan få ut blodet på medicinsk väg låter vi iglarna hjälpa till, förklarar överläkaren på Umas.

MALMÖ. Blodiglarna sätter fart på blodcirkulationen i det skadade området. När de sugit sig mätta lossar de greppet.
– Man känner bara när de biter sig fast, säger Arne Jonsson när han tar emot i sin sjuksäng på lördagseftermiddagen. Hans mun är täckt av ett blodigt bandage.
Den 45-årige patienten från Blekinge är trött och medtagen efter operationen, men vill ändå berätta vad som hände i fredags.Han och hustrun hade helghandlat i butiken hemma i Karlshamn och skulle lasta in varorna i sin bil.
– När jag böjde mig fram och skulle ta kassen hoppade kamphunden fram och bet sig fast i läppen. Den var kopplad, och ägaren blev jätterädd för vad den gjort och ryckte den åt sig.
Allt gick blixtsnabbt. Pitbullterriern lossnade -- liksom en stor bit av underläppen.
– Det slog mig direkt att jag måste ha tag i läppen. Jag letade upp den på trottoaren, berättar Arne Jonsson.
Hustrun kom ut från affären och fick se makens blodiga ansikte. Chocken mildrades inte när han visade vad han hade i handen. Men hon tog sig samman och körde till akuten på Karlshamns lasarett. Läkarna bedömde att Arne Jonsson måste ha specialistvård.
Patient och läpp skickades snabbt ner till Umas i Malmö. Där konstaterade tjänstgörande läkaren Farokh Farzaneh att det skulle bli en mycket komplicerad operation.
Han ringde överläkaren Magnus Becker, som var på kongress med 200 andra kirurger i Nordisk Plastikkirurgisk förening i Malmö denna helg.
– Anders Liss från Uppsala Akademiska sjukhus är en av landets duktigaste mikrokirurger. Jag frågade om han ville hjälpa till, berättar Magnus Becker.
– Han ställde upp. Vi skippade kongressmiddagen och kom hit och opererade tillsammans med Farokh i stället.
Operationen har gått bra, och om en dryg vecka kan Arne Jonsson troligen åka hem till Blekinge igen.
– Han bör kunna äta och ha någorlunda funktion i munnen inom en månad. Sedan tar det nog bortåt ett år innan känseln kommer tillbaka helt, säger Magnus Becker.
Han visar upp en burk med blodiglar, som nu tagit över behandlingen sedan läkarna gjort sitt.
– De suger sig mätta och får svullnaden i operationssåret att gå ner. Ibland går det på fem minuter, ibland kan igeln sitta en timme eller mer, förklarar Farokh Farzaneh.
Magnus Becker tycker det är angeläget att ge en annan bild av plastikkirurgin än den som nu dominerar medierna.
– Det handlar alltså inte bara om skönhetskirurgi. Jag ser en hel del hundbetsskador i mitt jobb, och de är inte alltid så lätta att laga.
Gå till toppen