Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Baxläxa om snus för Åland

Det blev en fällande dom i EU:s domstol mot Finland om snuset på Åland. Snus får inte säljas på fartyg registrerade på Åland. Den åländska landskapsregeringen har motsatt sig EU-kommissionens tolkning av snusdirektivet.

Stockholm/Mariehamn. Eftersom några lagändringar inte gjorts för att anpassa tobakslagstiftningen enligt EU-kraven anser EG-domstolen att besväret var befogat. Domstolen konstaterar att Finland inte uppfyllt sina skyldigheter eftersom man inte sett till att Åland anpassat sin lagstiftning enligt de EU-direktiv som förbjuder försäljningen av snus på fartyg.


Snusfrågan är en omstridd fråga bland ålänningarna. Många tycker att Åland borde ha samma undantagsregler som i Sverige och Norge. Men Åland får inget gehör för detta hos EU och inte heller hos den finländska regeringen.


EU-kommissionen drog från början Finland inför rätta på grund av att snusförbudet inte verkställts i hela landet. Finland påpekade i sitt svar att snusförbudet upprätthålls i merparten av landet men att frågan på Åland hör till landskapets lagstiftningsrätt. Den håller inte kommissionen med om.


Den åländska landskapsregeringen har motsatt sig EU-kommissionens tolkning av snusdirektivet.
Gå till toppen