Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöligan slår till igen

Malmöligan har inte uppträtt gemensamt på 13 år. Men i morgon kväll ska det ske igen, i samband med avslutningen av årets Poesidagar i Malmö.

Gruppen blev legendarisk redan från start. Några av medlemmarna kände varandra från skoltiden, andra från punk- och undergroundscenen i Malmö. De flesta hade spelat i olika band, Per Linde var trummis i Kabinett Död, Kristian Lundberg spelade med Pissbögarna, Martti Soutkari spelade med bland annat Justine och Clemens Altgård hade planer på att starta bandet Motorkuk – och deras framträdanden påminde oftare om rockkonserter än traditionella poesiläsningar.
Alla försörjde sig på mer eller mindre tillfälliga jobb, truckförare, städade på MAS, läste korrektur på Skånska Dagbladet eller arbetade som sjukvårdsbiträden. Allt gruppens medlemmar skrev under de här åren lästes, diskuterades och ”godkändes” av de andra med stämpeln ”Approved by Malmöligan”.
Alla ligamedlemmarna utom Håkan Sandell, som flyttat till Norge, bor kvar i Malmö. De flesta är i dag verksamma som författare, poeter, kulturskribenter eller översättare.
Fotnot. I skrivande stund är det osäkert om Kristian Lundberg kommer. I ett mail till Sydsvenskan skriver han så här:
”Jag har beslutat mig för att inte komma till Söderbergs festival, då jag utgick från att vi alla skulle läsa i grupp och inte som nu spridas ut genom en sex timmar lång helvetesfärd genom den döende modernismen”.
Källa: Peter Lutherssons efterskrift i originalantologin ”Malmöligan”, utgiven på Ellerströms förlag 1992.

Vilken betydelse har Malmöligan haft?

Jonas Ellerström gav 1992 ut Malmöligans enda gemensamma diktsamling, originalantologin ”Malmöligan”:
– Malmöligan var utan tvekan det bästa i svensk 80-talspoesi. De representerade en upprorisk energi och vitalitet som saknade motstycke. Som individer var de väldigt olika men tillsammans skapade de något magiskt. Det slog helt enkelt gnistor om dem.

Per Bergström, driver tillsammans med Thomas Andersson Ramus förlag och litteraturklubben Stanza, medarrangörer av årets Poesidagar:
– Jag var bara 13 när Malmöligan upplöstes, men självklart har de haft stor betydelse. Deras verksamhet byggde bland annat på nära kontakt med den danska poesiscenen, och det försöker vi eftersträva.
Gå till toppen