Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryde drömmen om tung titel

Om det går tungt för svensk handboll för tillfället så går det desto bättre för förre förbundskaptenen för damlandslaget, Tomas Ryde, i Danmark. För ett par veckor sedan blev hans lag Viborg HK danska mästare. På lördag spelas returmatchen i Champions League mot Krim Ljublijana, där Viborg har kopplat ett litet grepp efter seger på bortaplan med 22–24 i söndags.

MALMÖ. – Det var fantastiskt kul att vi blev danska mästare och slog ut Slagelse, ett lag som alla trodde skulle bli för svårt för oss, säger Tomas och han låter väldigt entusiastisk när han talar om sitt jobb och klubben.
Givetvis är han mycket nöjd med att vara i Champions Leaguefinal också.
– Målet var att ta oss till semifinal och nu är vi i final. Vi är det enda västerländska laget av åtta i de olika cupfinalerna. De andra är från öst och nu kan man verkligen se att det har vänt igen efter murens fall.
Han befinner sig milsvis ifrån svensk handboll i dubbel bemärkelse.
I Viborg är han chefstränare på heltid, har en hel stab kring sig och bara professionella spelare i laget.
– Förutom att vi har två träningar per dag så är det fullt upp med planering, uppföljning av spelare och rekryteringar. I Sverige jobbar man heltid och sedan ska man hinna med familjen och träna laget på kvällarna. Det är helt andra förutsättningar.
Efter två sejourer som förbundskapten för damlandslaget i Sverige och tränare i olika klubblag så tog han ett aktivt beslut att lämna Stockholm och Sverige.
– Jag ville passa på att jobba utomlands och låta mina barn prova på hur det är att leva i ett annat land. Även om det bara är Danmark så får det känna på att vara invandrare och det är nyttigt. Men de trivs jättebra, säger Tomas och tur är väl det för han har två år kvar på kontraktet.
– Men det kan gå fort inom handbollen, säger han luttrat.
Tomas Rude har bara tränat Viborg en säsong och efter en strålande inledning i höstas där laget vann 25 av 27 matcher så kom dippen runt jul.
– Vi spelade skitbra rent ut sagt redan från första matchen och under hela hösten. Men sedan förlorade vi en cupmatch i december, därefter förlorade vi mot Krim som vi nu möter i Champions League. Mycket berodde på att det var VM och 17 spelare var i väg under sju veckor. Vårt lag har bra sammanhållning och det märktes att vi hade varit ifrån varandra, berättar Tomas och fortsätter:
– Vårt spel är generellt sett fartfylld och rolig handboll men då spelade vi tandlöst och fick vi kämpa för varenda mål. Efter förlust mot Kolding, det är som att MFF förlorar mot Gislaved, hade vi ett allvarligt samtal där vi pratade om tillit, vilja och fight. Det kom fram att det var problem med hierakin inom laget. Till exempel Chao Zhai, 34 år, från Kina tyckte att det var svårt att acceptera att yngre spelare kommenderade henne vad hon skulle göra. I Kina ska de yngre ha respekt för de äldre. Vi diskuterade mycket kring roller och ansvar och rensade luften och i februari vände det igen.
Tomas Ryde har tidigare arbetat som mental coach inom olympiska kommittén och är delägare i en konsultfirma inom ledarskap. Mycket av hans sätt att resonera kring handbollen för tankarna till hans andra profession. Han har många tankar kring gruppdynamik och sättet att leda ett lag.
– Det gäller för mig att veta när jag ska gå in och bestämma och när jag ska backa . Att hitta flödet helt enkelt. Jag älskar att jobba med människor och att få dem att utvecklas och må bra.
På lördag kväll har Viborg chansen att avsluta säsongen med en Champion Leaguetitel men Tomas Ryde känner ingen oro över kraven från klubben.
– Jag vet att jag är kompetent ledare och har inga problem med stressen. När allt kommer omkring är det bara en handbollsmatch och solen går upp i morgon hur det än går, säger han.
Gå till toppen