Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sorgenfri rustas upp när Malmö bygger ut

Sorgenfris norra delar ska rustas upp och länkas samman med centrum. Samtidigt pekar stadsbyggnadskontoret ut fyra stora fokusområden i byggandet av det nya Malmö. Och det är inte bara Västra hamnen och Hyllie som man satsar på.

Malmö stad står inför stora förändringar med Citytunneln, ny infrastruktur som ska länka samman stadsdelarna och satsningen på att bygga ihop Västra hamnen med centrum.
Men även om de största resurserna läggs på Västra hamnen och Hyllie ska hela Malmö engageras i de nya byggprojekten.
– Vi glömmer inte östra Malmö, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör. Sorgenfri och centrum ska länkas samman i ett projekt där vi har fokus på Malmös östra delar.
Projektet i Sorgenfri presenteras som en vision där stadsmiljön är det viktiga och där de norra delarna ska göras attraktiva med nya grönområden och ny bebyggelse.
I planen räknar man med 20 år innan utvecklingen är helt färdig och i arbetet vill man få fram flera byggherrar som kan erbjuda bostäder samtidigt som man skapar många nya attraktiva miljöer. I planen nämns det nya bostadsområdet i Stockholm, Hammarby sjöstad, som exempel att gå efter. Där anses bebyggelsen som tät men med välplanerade friytor som skapar ett behagligt boendeklimat.
– Vi har haft ett visst fokus på Västra hamnen och Hyllie när det gäller byggandet, säger Christer Larsson. Vi vill bygga ihop Västra hamnen med centrum men samtidigt så glömmer vi inte bort de östra delarna som Sorgenfri och Husie.
Och nu vill byggnadskontoret engagera Malmöbon i skapandet av det nya Malmö. I ett sätt att informera Malmöbon sätts skyltar upp i dag runt om i stan, där visar man vad som ska hända med varje berörd stadsdel och var man kan hitta mer information om byggandet.
De fyra stora fokusområdena som man presenterar är förutom norra Sorgenfri och Västra hamnen även Hyllie och Universitetssjukhuset Mas.
Nya affischer har tagits fram för varje område.
I Västra hamnen presenterar man byggandet av Flagghusen som ska ge över 600 bostäder, på Umas visar man de nya byggprojekten av forskningscentrum inom Medeon och i Hyllie vad som kommer att hända efter Citytunnelns färdigställande.
– Det är viktigt att Malmöborna tar del av vad som händer i staden och med det här vill vi locka fram intresset, säger Christer Larsson. När det gäller kapacitetsfrågor om vi kan bygga allt det här så har vi vad som behövs.
Gå till toppen