Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Ursäkt för massaker i Klågerup

En tidigare nedtystad skamfläck i den skånska historien. Det kallar kyrkoherde Lars Johansson, 47 år, de svenska husarernas blodiga överfall på åttahundra skånska drängar vid Klågerup den 15 juni 1811.

SVEDALA. Fyrtio unga män, många tonåringar, sköts och höggs till döds . Bland offren fanns Lars Johanssons morfars farfars farmors far Jacob Hansson.
– Han dödades tack vare bland andra prästen i Hyby, säger Lars Johansson, även släkt- och historieforskare, pjäsförfattare och skådespelare.
Om tre veckor är det åter nypremiär på hans och Rolf Hellmarks musikdrama ”1811” om det blodiga slaget. Denna gång med teatergruppen Sveamatea i ladan på Klågerups slott.
Lars Johansson vill med pjäsen be om ursäkt för det dåvarande skånska prästerskapet, som tvingade unga skånska män mellan 18 och 25 år in i ett krig ”de inte hade med att göra”. Hans anfader, den unge drängen Jacob Hansson, hade med många andra skånska unga män vägrat att bli galärroddare i svenska flottans mobilisering mot brittiska flottan i Öresund.
– Alla pågar gjorde uppror och pryglade bland andra prästerna i Börringe och i Bara, säger Lars Johansson, som själv har grävt fram historien om Jacob Hanssons öde och skrivit manus.
Upproret började när två drängar greps av militär och fördes till fängelset Malmöhus. Tvåtusen drängar i södra Skåne samlades vid Torups slott för att förbereda marschen till Malmöhus och frita de två.
Men modet svek. Istället bröt sig männen in i dryckesförrådet på Torup och söp sig fulla. Sedan gick 800 av dem till Klågerups slott för nästa dryckesslag.
– Då kom kronprinsens husarer ledda av Hampus Mörner och sköt skarpt med tre kanoner mot männen, säger Lars Johansson.
I detta slag vid Klågerup lyckads flera av drängarna fly, men fyrtio unga män dog, skjutna eller huggna med sablar. En av de dödade var Lars Johanssons släkting.
Efteråt fängslades 200 män, som fördes i bojor till Malmöhus. Här bestämdes i februari 1812 att var tionde man slumpvis skulle pekas ut och halshuggas. Två avrättades, men arton benådades.
– En av de mest uppstudsiga drängarna var artonårige Mårten Bengtsson från Bara, som fördes till Dalby och halshöggs på galgbacken, säger Lars Johansson.
Den andra avrättade var Per Ottasson från Slimminge. Övriga fängslades. En del överlevde den grymma fängelsetiden. Många dog.
Nästan två sekler senare är Lars Johansson själv präst i trakten. Han är den första i släkten som yrket som de män hade.
– En av mina företrädare, kyrkoherde Anders Erichsson i Hyby, såg till att just de två avrättade blev gripna. Och att min anfader blev dödad, säger Lars Johansson som prästvigdes efter en personlig kris 1981 då hans far blev svårt sjuk men överlevde.
– Jag ville söka meningen med livet, säger han.
Före jobbet som kyrkoherde i Svedala var Lars Johansson präst i Hyby. Han började släktforska efter äldsta sonens födelse 1987 och fann historien om Jacob Hansson.
Släktforskningen fascinerar, säger han och visar ”stamtavlan”.
— Visst ska man leva i nuet och gå framåt. Men tänk att Jacob Hansson och jag är länkar i något mycket stort, som vi måste förhålla oss till, på något sätt, säger han.
Fotnot: Musikalen ”1811” med 60 skådespelare har premiär 9 juni och visas därefter i ytterligare nio planerade föreställningar på scenen i ladan vid Klågerups slott.
Gå till toppen