Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Ny programledare på Uppdrag Granskning

Janne Josefsson ska leda nya ”Uppdrag granskning” i höst. Han kommer att dela uppdraget med Karin Mattisson.

Slutar du göra egna granskande reportage nu?
– Ja, jag kommer inte att kunna göra reportage och ligga ute och jobba i veckor som jag brukar, det finns inga möjligheter.
– Det ska bli kul att prova på någonting nytt. Men jag är reporter i grunden, jag älskar ju att vara ute och fånga in miljöer och verkligheten.
Du ska dela programledarjobbet med kollegan Karin Mattisson. Vad är vitsen med två programledare?
– Det är väl för att få olika temperament, antar jag. Och det är ett tungt jobb. Vi ska göra varannat program.
Varför lämnar ni studion?
– Tanken är att göra reportagen ännu mer styrande. Tidigare har studion brutit av känslan av att man är ute i verkligheten. Vi ska binda ihop programmet men samtidigt själva vara ute i olika miljöer och följa upp reportagen.
Din serie ”Josefsson” går ju bra just nu.
– Ja, det är ofattbart, jag har haft över en miljon tittare. Man blir ju glad över att samhällsprogram kan fånga så stora grupper.
Förklaring?
– Jag bygger upp mina program på ett spännande sätt. Och bra journalistik är ju i många fall underhållande på sitt sätt även om det inte är syftet.
Är SVT tillräckligt bra på samhällsprogram?
– Jag skulle vilja att vi var ännu bättre. Ungdomar tittar mycket på dokusåpor och det är ett problem för oss som gör samhällsjournalistik. Man ska inte stirra sig blind på detta med unga tittare men om dokusåporna speglar ungdomarnas verklighet mer än vad vi gör, då är vi illa ute.
Fotnot. ”Uppdrag granskning” inleder höstsäsongen i SVT 22/8.
Gå till toppen