Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Struma stoppar Laurell i EM-match

Sveriges bästa boxare, Anna Laurell, går en tung fight utanför ringen. För några veckor sedan fick hon beskedet att hon lider av giftstruma och därmed missar chansen att försvara sitt EM-guld i september.

– Det var ett ganska hårt slag från början. Då tänkte jag en hel del dumma tankar men som jag ser det nu så kommer det fler chanser, säger Anna Laurell.
Giftstruma innebär att mängden sköldkörtelhormon är för hög och att man får förhöjd ämnesomsättning.
– Allting i kroppen snurrar lite fortare. Kroppen är överaktiv men man blir trött i huvudet, förklarar hon.
Och det var riktigt allvarligt.
– Jag brukar bli förkyld ofta vid den här tiden på året men nu var det lite för mycket. Jag var stressad hela tiden, men jag känner min kropp rätt bra och kom nog iväg ganska tidigt till läkaren.
Där kunde de med hjälp av blodprov snabbt konstatera att hon hade giftstruma och satte genast igång med behandling.
– Det är jätteskönt att ha fått diagnosen. Innan har jag anklagat mig själv. Man är hård mot sig själv.
Anna hade kört på med sin träning som vanligt under hela våren, men då hon hade högre puls än vanligt så orkade hon mindre.
– Jag orkade ingenting och körde på ännu hårdare istället, mer kondition, mer styrka och till sist mådde jag psykiskt dåligt när det inte fungerade, berättar hon.
Trots de tråkiga omständigheterna låter hon ändå ganska pigg och glad.
– De säger att jag ska bli helt återställd och jag känner skillnad nu när jag har börjat äta medicin. Även om jag inte får träna så är humöret tillbaka och man är väldigt hoppfull.
Anna vet fortfarande inte när hon kan återuppta träningen och som det ser ut nu så följer hon strikt läkarnas order.
– Det är bara att lyssna på kroppen och titta på blodvärdena. Jag gör snällt som doktorn säger. Det går inte att skynda på sånt här.
Förra året var ett extremt bra år för Anna Laurell: VM-guld, EM-guld, SM-guld och utvald till årets boxare. Men det var också ett år med ett fullspäckat schema och analytisk som hon är kan hon inte låta bli att fundera över om det finns ett samband.
– Allting har kanske en mening. Jag behövde kanske en paus. Det var väldigt högt tempo hela förra året och det kan kanske ha påverkat sjukdomen, man är uppskruvad¿ Men jag vet inte, säger hon.
I stället för förberedelser till EM och hårdträning får nu Anna mer tid för sitt examensarbete som ska vara klart i augusti och för sin familj.
– Min syster tar studenten nu och det känns jätteroligt att kunna hjälpa till. Men det är klart att jag saknar träningen otroligt mycket. Jag rehabtränar lite lugnt eftersom jag tappade mycket muskler i början.
När hon kan vara tillbaka för fullt i ringen igen kan hon inte svara på men att det skulle vara över för hennes del förnekar hon bestämt.
– Jag är fortfarande ung och har en stark kropp. Jag ser inte det här som ett slut på något sätt.

Giftstruma

Giftstruma orsakas av för stor produktion av sköldkörtelhormon. Den är vanligast hos kvinnor och förekommer i alla åldrar. Det svenska namnet är något olyckligt. Det rör sig inte om gift i vanlig bemärkelse, utan att mängden sköldkörtelhormon är för hög.
Orsak: Inte helt känd. Ärftliga faktorer spelar roll.
Sympton: Viktminskning, trötthet, hjärtklappning, oro, svettningar, nedsatt kondition, diarréer och ibland ögonsymtom (speciellt hos yngre). Man kan ha alla eller bara en del av uppräknade symtom.
Behandling: Medicinsk som hindrar bildningen av sköldkörtelhormon. Operation efter förbehandling med tabletter.
Radiojodbehandling.
Alla patienter kan botas från giftstruma, men det kan ta olika lång tid.
Källa: www.stgoran.se/Patientinfo/

Anna Laurell

Ålder: 25 år.

Bor: Lund.

Familj: Pappa Martin Laurell, mamma Henriette Weibull, syskonen Alf, Alexandra, Amanda, Axel och Astrid.

Yrke: Studerande, läser till organisk kemist.

Klubb: Lunds BS.

Meriter: Två VM-guld, två EM-guld, flera SM-guld, årets boxare i Sverige 2005.

Aktuell: Är sjuk och kan inte försvara sin EM-titel i september.

Gå till toppen