Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Zlatans leende i cykeltunnel

Hans leende är fyra meter brett och tänderna glittrar halvmeterstora i den gigantiska kakelmunnen. Bara läppar och tänderna syns men ingen kan ta fel på vem det varma leendet tillhör. I dag invigdes Zlatans leende - ett konstverk i cykeltunneln vid Bennets väg.

ROSENGÅRD. –  Zlatan, Zlatan, Zlatan! hördes det som ett entusiastiskt vrål genom cykeltunneln vid Bennets väg när ett hundratal barn samlades för att vara med om invigningen av konstverket.
Samtidigt invigdes barnens eget konstverk mittemot den populäre fotbollsspelarens klinkermun, ett konstverk skapat av Malmökonstnären Björn Carnemalm.
Det hela började förra våren när 220 fjärdeklassare från Rosengård fick åka till Höganäs Byggkeramik för att lära sig måla kakelplattor och sedan utsmycka tunneln som går under Västra Kattarpsvägen i Rosengård.
Den gången blev det ett hundratal plattor över och därför fortsatte utsmyckningsprojektet med cykeltunneln som går från Bennets vägs förlängning under järnvägen.
I dag invigdes konstverken som kommit till på MKBs initiativ. Barnens plattor har prytts med symboler för vind, sol, luft och vatten och dessutom med deras egna handavtryck.
Carnemalms konstverk är skapat i bitar av klinker och han har hämtat inspiration från den positiva kraft som han och många andra ser i den berömde fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics leende.
– Det gick inte att undgå att göra något med Zlatan, säger Björn Carnemalm. När jag frågade barnen vad de tyckte jag skulle göra blev det ”Zlatan, Zlatan”. Han är oerhört populär och har ju växt upp här på Rosengård. Det var ett roligt jobb att göra, men jag har inte tänkt så mycket på fotbollen utan mer på Zlatan som kraft och vad han har betytt för Rosengård.
Gå till toppen