Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Söderberg får fem miljoner om året

Malmö Redhawks har drabbats av ett stort avbräck. Centerstjärnan Carl Söderberg lämnar för NHL-klubben St Louis Blues. Han fick ett drömkontrakt och en väg tillbaka till Malmö. – Carl har skrivit på det bästa kontraktet som någon rookie har fått i Norden i år, säger Claes Elefalk, Carl Söderbergs agent.

MALMÖ. Enligt vad Sydsvenskan erfar handlar det om ett lukrativt treårsavtal. En "signingbonus" på 470 000 dollar och 525 000 dollar i snittlön för de tre åren. Det innebär en sammanlagd årsinkomst på omkring 680 000 dollar, vilket motsvarar 4,9 miljoner svenska kronor.
Sydsvenskan skrev i början av maj om St Louis heta intresse för den 20-årige Malmökillen.
Att Carl Söderberg hade fått ett anbud och funderade.
I torsdagsväll blev allt väldigt stressigt. Och konkret.
– NHL ändrade "deadlinen" för övergångar, säger Carl Söderberg.
I stället för den 15 juni som den siste dagen för övergångar av kontraktsbundna spelare från andra ligor till NHL bestämde man sig helt plötsligt för att den 1 juni var tidsgränsen.
Carl Söderberg och Claes Elefalk satt i ett perfekt förhandlingsläge.
– Vi kunde få igenom en stor förbättring av de ekonomiska villkoren i kontraktet. Dessutom fick vi inskrivit en klausul som innebär om Carl blir nerskickad till farmarligan kan han efter ett visst antal matcher där välja att flytta hem till Malmö och elitserien för resten av säsongen, utan att bryta kontraktet, säger Claes Elefalk.
Carl Söderberg är en smula omtumlad efter ett hektiskt dygn. Det är mycket känslor på en och samma gång.
– Jag tror att folk förstår varför jag tog det här beslutet. Det var svårt att tacka nej när St Louis bjöd in mig på det här viset, säger han.
Carl Söderberg var tänkt som spjutspetsen i Malmö Redhawks satsning på att återetablera sig i elitserien.
– Jag hade två saker att välja emellan som både kändes rätt.
Carl Söderberg ser ingen fara i att han ännu inte hunnit att etablera sig i elitserien.
Och tror att han kan ta steget direkt från allsvenskan till världens bästa liga.
– Jag hoppas kunna slå mig in i NHL direkt. St Louis bygger ett nytt lag och lyfter upp spelare underifrån, säger Carl Söderberg.
Under sommaren ska han fortsätta att träna med Malmö Redhawks. Under sensommaren flyttar han och flickvännen Madeleine Sandberg över till St Louis.
För Redhawks innebär det visserligen runt 200 000 dollar (1,5 miljoner kronor) i övergångssumma. Det kompenserar knappast förlusten, varken ekonomiskt eller sportsligt.
– Nej, det räcker inte långt. Speciellt inte för en spelare som vi har fostrat hela vägen. Vi får försöka hitta en ersättare. I dagsläget har vi ingen på gång av den kalibern. Men det är bara att gratulera Calle, säger sportchefen Peter Andersson.
Gå till toppen