Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Percy Nilssons mångåriga kamp kröns nu av framgångar

I maj 1997 presenterade byggmästaren och hockeybasen Percy Nilsson för första gången planerna på ett arenabygga vid Hyllievång. – Det går att genomföra, jag har idéerna klara och vet precis hur man ska göra. Och jag tror inte att finansieringen blir ett problem, sa Percy Nilsson till Sydsvenskan den 20 maj 1997.

MALMÖ. Det dåvarande byggkommunalrådet, Rolf Pålsson (s), förklarade omedelbart att Percy Nilsson inte kunde räkna med kommunala pengar till projektet.
1999 lämnar Percy Nilsson in ritningar på evenemangsarenan till kommunen. Han förklarar att driften ska vara helt privat och räknar med en investeringskostnad i 500-miljonerkronorsklassen.
Det klargörs att arenan ska bli en del av ett nytt Hyllievång och bli granne med shopping, kontor och bostäder. Percy Nilsson har också kontakt med norrmannen Arthur Buchardt, som i det här skedet har långt gångna planer på att bygga Europas högsta hotell – 325 meter höga Scandinavian Tower – granne med arenan.
I april 2001 får Percy Nilsson klartecken av kommunledningen att inleda arbetet. Han räknar då med att allt ska kunna stå klart 2005.
I september 2001 inträffar terrordådet i New York. I förlängningen bidrar detta till att Arthur Buchardt lägger planerna på Scandinavian Tower på is.
I november 2002 presenterar Percy Nilsson sina arenaplaner. Prislappen har nu stigit till 2,5 miljarder kronor, pengar som Nilsson tänker plocka fram via dotterbolaget Parkfast.
Han klargör att Citytunneln är ett villkor, det enda villkoret, för bygget.
I december 2003 går Percy Nilssons viktigaste bolag, PNB, i konkurs. Percy Nilsson säljer i sista minuten. Många uttrycker farhågor om Nilssons möjligheter att ro arenaprojektet i hamn.
I mars 2004 godkänner stadsbyggnadsnämnden den detaljplan som möjliggör arenabygget. Men samtidigt åtalas Percy Nilsson för grovt skattebrott.
I december 2004 hamnar Percy Nilsson i konflikt med en majoritet i hockeylaget Malmö Redhawks styrelse, som istället för arenabygget vill satsa på en omfattande ombyggnad av den befintliga Malmö Isstadion. Percy Nilsson är kallsinnig och får stöd av kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu.
I januari 2005 svänger styrelsen till förmån för Hyllievångsbygget, efter att Percy Nilsson har räddat klubbens ekonomi med sju friska miljoner. Senare samma vår åker Redhawks ner i hockeyallsvenskan, vilket försvårar möjligheten att dra in sponsorpengar till arenabygget.
I januari i år gör Percy Nilsson ett snabbt klipp på över 300 miljoner kronor, genom att sälja mark och byggrätter runt arenan vidare till det norska företaget Steen&Ström. Kritiker menar att kommunen har låtit Nilssons bolag Parkfast få marken för billigt.
Oppositionen kräver en utredning, men till slut accepterar kommunstyrelsen hela markupplåtelsen. Lagligheten i detta beslut ska på vänsterpartiets begäran prövas i länsrätten.
Percy Nilssons mångåriga kamp kröntes under våren av två stora framgångar: Malmö Redhawks är nästa säsong tillbaka i elitserien och Percy Nilsson har av hovrätten friats helt i det stora skattemål som gäller spelaraffärer i hockeyklubben.
Gå till toppen