Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu siktar Daniela på EM-final

Daniela Lincoln Saavedra går mot sin livs sommar – i alla fall som längdhoppare. Hon ökade sitt personbästa med elva centimeter när hon hoppade 6,56 i Golden League-galan i Oslo i början av juni. Dessutom klarade hon EM-kvalgränsen och är nu klar för årets höjdpunkt i Göteborg.

MALMÖ. – Att kvala till EM har varit mitt mål under hela sommaren. Nu är det att ta mig till final som gäller. Det är ingen omöjlighet om jag hoppar så som jag gör just nu. Men det krävs att allting stämmer den dagen, säger Daniela Lincoln Saavedra.
Varför kommer resultaten nu?
– Jag hoppade 6,45 för tre år sedan på SM. Sedan blev jag skadad på hösten, fick en stressfraktur i foten. Jag körde rehabträning och var med på landslagslägret i Sydafrika på vintern men slog upp skadan igen. Det är först det senaste ett och ett halvt året som jag har kunnat träna på ordentligt igen. Det, och att min pojkvän David Frykholm, som också är längdhoppare, har flyttat ner hit och sporrar mig på träningen är en förklaring.
Har du ändrat din planering efter att du klarade kvalgränsen?
– Visst har det gjort det. Jag och min tränare Jörgen Becke ska lägga upp planeringen nu så att det inte blir för mycket tävlingar utan att jag hinner träna bra också. Formtoppen ska vara under EM och inte innan. Nu kommer jag inte att tävla i längdhopp förrän i Europacupen i Malaga i slutet av juni.
Hur känns det med all uppmärksamhet?
– Det är roligt. Jag var lite trött, ska inte säga sliten, men det tog lite på krafterna med all uppmärksamhet förra veckan samtidigt som jag hade en tenta och flera studentfester att gå på.
Vad pluggar du till?
– Jag läser till sjuksköterska på heltid och har gått tre terminer. Det är lite tufft ibland, men jag har bra stöttning från skolan och lärarna förstår när jag behöver åka i väg på tävlingar.
Hur mycket tränar du då?
– Nu när det är tävlingar så kör jag ett tretimmarspass om dagen men annars brukar det ligga på 18–20 timmar i veckan.
Det gick bra för dig på inne-SM i våras, brons efter systrarna Kallur på 60 m häck och guld i längd – satsar du lika mycket på båda?
– Nja, längd och häck är mina grenar, men jag springer 100 meter också för att få upp snabbheten och ha med den i längdhoppen och häcken. Men det är kul att vara med och göra en bra tid även på 100 meter och jag ligger bra till där också. Just nu har jag satsat mer på längd och ökat dosen där, men snabbhet är a och o för en friidrottare.
Vad betyder inne-SM-medaljer?
– Det är alltid kul att ta SM-medaljer och det öppnar möjligheter för en. Det är ett kvitto på att man ligger rätt i träningen. Jag har känt att jag har haft långa längder i kroppen men haft lite otur med planka och övertramp.
Du har beskrivits som en talang länge – är du etablerad längdhoppare nu?
– Min tränare brukar säga att man inte är en längdhoppare om man inte har hoppat över 6,50, men det gjorde jag ju förra lördagen, så det är jag väl nu, säger Daniela och skrattar.

Daniela Lincoln Saavedra

Född: 4 augusti 1984.
Familj: Sambo med David Frykholm. Mamma Margareta, pappa Mauricio och lillasyster Victoria, sex år.
Bor: Lägenhet på Mellanheden i Malmö.
Yrke: Pluggar till sjuksköterska.
Klubb: MAI.
Tidigare klubbar: Helenholm, Pallas.
Meriter: JEM-brons 2003, SM-guld i längd 2003–04. Inne-SM-guld i längd och brons i 60 m häck.
Aktuell: Är klar för friidrotts-EM i Göteborg i augusti.
Gå till toppen