Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ettan och tvåan i elitloppet dopade

Både den franske stjärnhästen Jag de Bellouet och tvåan Lets Go var dopade i Elitloppet på Solvalla. I stället går segern nu till svenske Conny Nobell, körd av Björn Goop.
Det är andra gången i år som den franske stjärntravaren fälls för dopning.

Det betyder att den franske stjärnan Jag de Bellouet varit dopad vid båda segrarna i världens två största travlopp i år, Elitloppet och Prix d'Amerique.
Vid det första dopningstillfället i januari innehöll provet det förbjudna medlet tolfenamic. Jag de Bellouet fråntogs segern i Prix d'Amerique som i stället gick till svenske Gigant Neo.
Men fodertillverkaren av C-vitamintillskottet till den franske hästen tog på sig ansvaret för misstaget och betalade ut förstapriset på 4,7 miljoner kronor till ägarfamiljen Gallier.
Den här gången visade provet spår av diklofenak som är en smärtstillande och antiinflammatorisk substans. I Sverige förekommer det i läkemedel för människor som till exempel voltaren. Medlet finns i salvor och tablettform men kan även injiceras.
– Jag förstår ingenting, säger Christophe Gallier, som nåddes av chockbeskedet av en fransk journalist på torsdagseftermiddagen.
– Jag har inte gett min häst något otillåtet medel och varför skulle jag det? Jag de Bellouet har varit fullt frisk hela tiden.
Lets Go, körd av Enrico Bellei, var överraskande tvåa i Elitloppsfinalen efter en kanonspurt på tiden 1.09,5. Han tränas av tyske Holger Ehlert, sedan många år verksam i Italien. Lets Go hade spår av etakrynsyra i sitt dopningsprov. Det är ett vätskedrivande medel som inte finns som läkemedel i Sverige. Detta används normalt för att behandla hjärt- och blodtrycksbesvär, men etakrynsyra är känt för att användas som maskerande substans med avsikt att dölja andra dopningsmedel.
– Båda medlen är förbjudna i Europa, säger, STC:s chefsveterinär Peter Forssberg.
Svenska Travsportens Centralförbund (STC) har redan inlett utredningen tillsammans med det franska och italienska travsportförbundet.
– Vi hoppas kunna vara klar om cirka en månad, även om det tar lite extra tid den här gången då flera länder är inblandade, säger Peter Forssberg.
Dopningsprov togs på de fyra främsta i Elitloppets final och hästarna var bevakade från kl 07.00 på tävlingsdagen.
– Vi vet ännu inte hur det gått till, men oberoende av hur hästarna fått i sig de otillåtna substanserna är det här en bekräftelse på svensk travsports viktiga och långsiktiga arbete för en ren travsport med ett starkt djurskydd, säger Ulf Hörnberg.
– Vi har en mycket enkel princip om nolltolerans i svensk travsport. Bara friska hästar skall tävla och friska hästar behöver inga mediciner, den grundinställningen överger vi inte.
I båda fallen kommer STC:s reglemente att tillämpas som är betydligt hårdare än det italienska och det franska. Förutom att ägarna blir av med prissummorna på 2,5 samt en miljon kronor är avstängning på två-tre månader att vänta för Ehlert och Gallier.
Gå till toppen