Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lär känna dina fiender

Vi är inte ensamma om att trivas bäst om sommaren. När värmen kommer vaknar krypen till liv, och flera av dem vill inget hellre än att få sig ett skrovmål på din bekostnad. Sydsvenskan ger dig informationen du inte hade i kampen mot sommarfienderna.

BROMSEN
Den sticker inte, den tar en tugga
Det finns flera härliga varianter av dessa underbart överjävliga flugor. Härligast av dem alla är väl ändå blinningen – blindbromsen. Smeknamnet kommer sig av att den inte låter sig skrämmas av någonting när den väl satt sig på sitt offer.
Likt myggan är det bromshonan som suger blod. Bromsen sticker dock inte – den biter. Hårt. Honorna är utrustade med mundelar som påminner om bladliknande stiletter med vilka de biter hål på djur och människor.
Försök inte att springa ifrån bromsen – den är snabb. Faktum är att insektsvärldens inofficiella världsrekord i snabbflygning innehas av en broms. Det sägs att en klockats för 145 kilometer i timmen.
Blindbromsens bett gör ont, men den som inte är allergisk bygger så småningom upp ett försvar. Sedan märks varken bett eller någon efterföljande klåda.
MYGGAN
Ingen sommarkväll är komplett utan den
Jorden är inte människans. Den är myggans. Det finns över 30 000 myggarter i världen varav drygt 2 000 i Sverige. Av dem är bara ett trettiotal blodsugare. Det är minst ett trettiotal för mycket.
Honorna är de blodtörstiga – hanarna nöjer sig med växtsafter – och när de får agera ostört i en eller två minuter kan de suga upp cirka tre tusendels milliliter blod. Det hade väl varit överkomligt om det inte vore för klådan som följer med myggans saliv.
Skulle du ta myggan på bar gärning – låt den suga klart. Då suger den upp sitt saliv, vilket kan rädda dig från klådan. Vill du gömma dig från myggan bör du lära dig att hålla andan. Länge. Myggor lokaliserar nämligen sina offer genom att känna av luftens koldioxidhalt med håren på sina antenner.
Hur ditt blod smakar spelar ingen roll, däremot kan din doft vara avgörande.
FÄSTINGEN
En svensk klassiker
Tålamod är fästingens signum. Den kan varken hoppa till, eller falla på, sitt offer. Högt upp på ett grässtrå eller i en låg buske väntar den i stället lugnt på att du skall komma tillräckligt nära. Sedan klamrar den sig helt sonika fast och slår sig till ro i ett varmt och trevligt skrymsle där huden är tunn – till exempel en armhåla eller ljumske. Ett bedövningsämne i saliven gör att du inte märker när bettet kommer.
Den hårdhudade fästinghonan kan suga blod i upp till två veckor och som bonus orsaka både borrelia och TBE. I södra Sverige är risken för TBE minimal, men däremot orsakar i snitt 1 på 150 fästingbett borrelia. Dra ut fästingen direkt om du blir biten. Använd en pincett så nära huden som möjligt (fästingborttagare finns på apoteket). Var försiktig, rycks fästingar bort med våld stannar den hullingförsedda snabeln kvar i såret där den kan orsaka inflammation. Använd inte smör eller olja.
GETINGEN
Varför kan den inte bara lukta på blommorna?
Jordgetingar. Vespor. Bålgetingar. Namnen har en härligt somrig klang. Försök att ta dig ett glas svalkande hallonsaft och du kan ge dig f-n på att en geting dyker upp och förstör saftkalaset. Blir getingen irriterad kan den sticka dig och spruta in sitt starkt smärtframkallande gift.
I motsats till biet lossnar inte getingens gadd vid sticket. Gadden kan användas gång på gång på gång.
Getingen är köttätare. Tro inget annat. Visst äter den nektar, men den matar sina larver med tuggat insektskött och även fisk om det bjuds.
På hösten blir getingen frustrerad. Larverna är matade och nu gäller det bara att överleva så länge som möjligt och det görs enklast genom en energirik diet, exempelvis saft, läsk eller glass.
KNOTTET
En blodtörstig millimeter
En tiondel så stor som en stickmygga, men minst lika irriterande. Svidknottet – en av cirka 35 knottarter i Sverige – blir bara en till två millimeter, men är mycket blodtörstigt och drar sig inte för att angripa dina armar, din nacke och ditt huvud.
Svidknottet trivs i fuktigt, stilla väder och angriper dig främst i skymningen. Är det möjligt kryper det lilla knottet gärna in under dina kläder.
Det har hänt att nötkreatur och hästar förgiftats och dött av massiva knottangrepp.
Gå till toppen