Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slum i Lund går mot en ny vår

Efter flera års väntan yr äntligen byggdammet vid slumfastigheterna på Östra Mårtensgatan i Lund.Till våren ska Sesamhuset ha putsats upp och ett fyravåningshus med tretton nya lägenheter vara färdigbyggt på gården som mynnar ut mot Råbygatan.

LUND. Det så kallade Sesamhuset på hörnet Östra Mårtensgatan och Råbygatan har under de senaste åren blivit något av ett sorgebarn i Lunds stadskärna.
När även pizzerian O’Vesuvios lade ner verksamheten, fanns det plötsligt ännu färre anledningar för folk att röra sig längs Lunds forna inkörsport. Affärerna har påverkats, berättar pappershandlaren Lennart Larsson.
– Gatan ser ju för tråkig ut, mörk och dyster. Det är klart att folk drar sig för att gå hit. Nu hoppas jag att gatan kan leva upp igen, säger han.
Det tog över tre år innan Peab fick tummarna loss och på allvar började planera renoveringen av de två grannfastigheterna, Sesamhuset och förre detta O’Vesuvios.
Varför det tagit så lång tid verkar ingen på Peab kunna svara på.
– Jag blev inkopplad i höstas och kan ingenting om tiden före. Det som drog ut på tiden nu i våras var att vi gjorde prover med länsantikvarien. Det tar lite tid faktiskt, säger Bengt Hansson på Peab.
Under sommaren kommer samtliga byggnader på gården att rivas. Där ska istället ett fyra-våningshus byggas med plats för tretton mindre lägenheter, på 35-70 kvm.
Arbetet med att tömma byggnaderna på bråte har redan startat och idag, torsdag, är det tänkt att grävmaskiner ska sättas in.
– Allt ska stå färdigt framemot vårkanten, i maj- juni, säger Bengt Hansson.
Själva hörnhuset, det gröna Sesamhuset som byggdes 1948, ska endast genomgå en mindre renovering där bland annat fasaden ska putsas upp och målas. Bottenplan kommer även i fortsättningen att hyras ut för affärsverksamhet.
– Vi har haft ett tiotal intressenter som vill flytta in på bottenplanet. kaféägare och många andra. Men vi släpper inte det till någon förrän hela projektet är färdigt, säger Bengt Hansson.
Samtidigt som gatuhörnet fräschas upp håller tekniska förvaltningen och stadsbyggnadskontoret på att utarbeta förslag på hur man kan ”charma till” hela Östra Mårtensgatan. Ett förslag handlar om att enkelrikta gatan för bussarna från Laboriatoriegatan fram till Bankgatan.
– Vi ska charma till det lite och en viktig del är trafiken. Förslaget innebär att servicelinjen stängs åt ena hållet. Vi kommer också att jobba med belysning, markbeläggning och plantering. Vi hoppas att det lyfter nu, säger Malin Sjögren, arkitekt på Stadsbyggnadskontoret.
Gå till toppen