Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Deras pappa försökte förhindra Hurvamorden

Gunnar Johansson, då polis i Hurva, visste att 24-åriga Ulla Östbergs liv var i fara. Han föreslog att han och hans kollega skulle bevaka ålderdomshemmet där hon arbetade och bodde, men fick nej av landsfiskalen. Tre dagar senare mördades hon. Igår berättade hans dotter Ingela Ferm om morden i Hurva 1952.

GUDMUNTORP. När polisen kom till ålderdomshemmet låg Ulla Östberg kvar i sin säng, mördad med en yxa av sin tidigare pojkvän Tore Hedin. Uppsynen var lugn och polisen bedömde att hon sov när slagen utdelades.
Föreståndaren Agnes Lundin däremot, som låg bredvid Ulla Östberg som hennes enda beskyddare, dog desto våldsammare. Troligtvis vaknade hon och försökte fly. Huvudet var krossat och hjärnan hade runnit ut.
– Jag fattar inte att de inte gjorde vad vi begärde, berättade pappa för mig när jag intervjuade honom inför det här föredraget, säger Ingela Ferm.
Gunnar Johansson kan själv inte vara på plats på grund av sjukdom.
De sextio besökarna i Gudmuntorps vitkalkade kyrka sitter blickstilla i bänkraderna. Flera av dem bodde i trakten när det hände. Natten till den 22 augusti 1952, när Tore Hedin mördade -sina föräldrar i deras hem och sedan Ulla Östberg, Agnes Lundin och fem boende på ålderdomshemmet väcker fortfarande starka känslor.
– Det går inte att beskriva, säger Elsy Hektor, då sjutton år. Jag hade nära till tårarna vissa stunder när Ingela berättade om sin pappa. Det var hemskt att lokalpolisen inte fick skydda dem.
Innan polisen hittade Tore Hedin dränkt med vikter i Bosarpssjön tre mil därifrån var Hurva en by i skräck.
– Vi fick inte gå ut. Alla var rädda, säger Elsy Hektor.
Hon bor numera i Arlöv och har tagit sig till Gudmuntorps kyrka för att lyssna på Ingela Ferm och hennes syster Marianne Frid Ferm. I efterhand har hon funderat över att kompisen Ulla Östberg visade tecken på att allt inte stod rätt till även medan hon fortfarande var tillsammans med Tore Hedin.
– Vid ett tillfälle ville han åka och dansa på Rövarkulan – ett dansställe utanför Löberöd. Ulla vädjade till oss ”Ni kan väl följa med?” Hon verkade rädd för honom.
Gunnar Johansson visste vem Tore Hedin var när han och familjen flyttade till Hurva 1952. De gick underbefälsutbildning samtidigt på A3-regementet i Kristianstad. Även om han var uppskattad och verkade snäll och trevlig betraktades Tore Hedin redan då som en udda figur.
Efter utbildningen fick Tore Hedin vikariat inom polisen i Mellanskåne. När Gunnar Johansson började hos polisen i Hurva hade Tore Hedin och Ulla Östberg inlett ett förhållande. Paret förlovade sig våren 1952.
– Hon skulle gifta sig med en lantbrukare egentligen. Till sina vänner sa hon att hon hellre blev polishustru än lantbrukarhustru, säger Ingela Ferm.
Sommaren samma år bröt hon förlovningen, vilket gjorde Tore Hedin vansinnig. Han vädjade till henne flera gånger att ta tillbaka honom. Sista gången övergick vädjandet till en brutal misshandel då han låste fast henne med handklovar, klöste henne i halsen och hotade att tysta henne med sin pistol.
Hon polisanmälde honom och Tore Hedin blev omedelbart avskedad.
– Det var då pappa fattade misstankar. Bland mycket annat berättade hon i förhör att han hade stulit handdukar på lasarettet. Det var helt otänkbart att en polis kunde göra något sådant, säger Ingela Ferm.
Trots Ulla Östbergs eget önskemål om beskydd plus begäran från Gunnar Johansson blev det nej från landsfiskalen, som inte delade deras misstankar.
För Gunnar Johansson framstod Tore Hedin även som starkt misstänkt för mordet på kvarnägaren Allan Nilsson i Tjörnarp året innan. Ett dåd som Tore Hedin också erkände i sitt självmordsbrev.
– Han förde inte vidare sin misstanke till landsfiskalen efter att ha fått nej till att bevaka ålderdomshemmet, säger Ingela Ferm. Han tyckte inte att det var lönt.
Efter att ha slagit ihjäl Ulla Östberg och Agnes Lundin tände Tore Hedin eld på ålderdomshemmet, vilket dödade fem av de sjutton boende. Han körde därefter i hög fart därifrån – en handlare i Snogeröd hörde hans bil – till Bosarpssjön och dränkte sig.
Fotnot. Strax efter morden gjordes en internutredning inom polisen, vilken resulterade i en varning för landsfiskalen.
Gå till toppen