Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelsestraff för att vägra lumpen får kritik

Det är lätt att slippa göra lumpen. Ändå dömdes förra året 32 unga män till fängelse för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Den borgerliga alliansen är kritisk till fängelsestraffet och får medhåll av Pliktverket.

–Någon slags sanktion behövs för dem som avviker från militärtjänstgöringen, säger Björn Körlof, generaldirektör på Pliktverket. Även i en yrkesarmé får man ett straff om man plötsligt bara försvinner. Men man kan fråga sig om fängelse är en rimlig påföljd.
Enligt pliktverkets statistik är 96 procent av dem som tas ut till militärtjänstgöring positivt inställda vid mönstringen.
Endast 0,8 procent är negativt inställda.
–I dag är risken mycket, mycket liten att man måste göra lumpen även om man inte vill, säger Björn Körlof. Det kan finnas personer som visar så höga resultat på mönstringstesterna att försvaret anser att de behövs även om de inte vill. Men de är väldigt få och brukar uppskatta militärtjänstgöringen väl på plats.
De 32 män som dömdes till fängelse förra året fick alla kortare fängelsestraff än en månad. Brott mot lagen om totalförsvarsplikt berör dem som vägrar lyda order, åsidosätter sina uppgifter och avviker eller uteblir från tjänstgöringen.
Eskils Erlandsson (c), ordförande i försvarsutskottet, skriver i en debattartikel i tisdagens Svenska Dagbladet att det är dags att göra militärtjänstgöringen frivillig.
Tillsammans med representanter för de övriga borgliga partierna skriver han att plikten leder till tragik för enskilda personer.
–Jag har haft unga killar som hört av sig till mig för att de inte får bli väktare eller poliser sedan de fått problem med värnplikten och straffats, säger han.
Militärtjänstgöringen är en utbildning och de borgerliga anser att den borde vara frivillig.
–Jag pratar inte om en yrkes-armé. Men värnplikten måste anpassas efter hotbilden och just nu ser den inte ut som under kalla kriget.
Trots att endast 0,8 procent av de som fått en tjänst under mönstringen ser negativt på sin värnplikt tycker han att det är fel att ett trettiotal personer straffas varje år.
Alliansen föreslår att de värnpliktiga istället ska få möjligheten att hoppa av militärtjänstgöringen och de menar att rättsapparaten kring brott mot totalförsvarsplikten är en för stor belastning både på enskilda personer och samhället.
–Satsa istället resurserna på ungdomsbrottslighet, misshandel och rån, större problem som ofta förknippas med unga män, säger Eskil Erlandsson.
Kvinnor som väljer att göra lumpen omfattas av samma regler och lagar som män. Däremot har ännu ingen kvinna prövats i domstol för att ha avvikit från sin militärtjänstgöring.

47000 personer mönstrar årligen

Alla människor mellan 16 och 70 år som bor i Sverige är totalförsvarspliktiga och måste delta i totalförsvaret om det skulle behövas.
Alla svenska män mellan 18 och 24 år måste mönstra. De som inte skrivs in som värnpliktiga eller civilpliktiga placeras i en utbildningsreserv. De som av medicinska eller psykologiska skäl inte tros kunna klara en värn- eller civilpliktsutbildning befrias.
1990 gjorde 48000 personer värnplikten. I dag är det ungefär 8000 personer varje år. Det är ungefär en av sex personer i en manlig årgång och 47000 personer mönstrar fortfarande årligen.
Gå till toppen