Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är alkoholen billigast

Att åka utomlands på semestern för att bunkra dryckjom eller storhandla inför kalaset kan löna sig. Men det gäller att veta vart man ska åka. Sydsvenskan har guiden till den billigaste dryckesshoppingen.

Mest pengar sparar man på att åka till tyska Rostock. Dyrast är det, föga förvånande, på svenska Systembolaget. Men så där väldigt billigt, som man kanske kan tro, är det faktiskt inte i Danmark. Så välj resrutt noga, om det är det låga priset du vill åt.
För att veta hur mycket en inköpsresa kostar i verkligheten måste man räkna till bensinkostnad, biljettpriser och själva dryckernas pris.
Vi har utgått ifrån Sveriges vanligaste bil, Volvo V 70, två personer och en laglig ranson, bestående av sprit, vin och öl. Alla priser och kurser räknas från ett och samma datum.
För att handla alkohol utomlands och hålla sig inom lagens råmärken är det inte själva ransonen som ställer till problem, utan vikten. En full ranson väger 230 kilo, och får utan problem plats i Volvon. Men var sin ranson blir för tungt.
I vårt fall skulle vi ha kunnat ta med oss omkring en och en tred-jedels ranson utan att vara lagliga.

Totalkostnad för öl, vin och sprit inklusive biljettpriser och bensin:Totalkostnad utan vinet:Vi har valt att jämföra priserna på ofta köpta varumärken. I vårt exempel jämförs Carlsberg Sort Guld (0,33 liter burk), JP Chenin Cabernet/Syrah (3 liter) samt Absolut vodka blå (1 liter). I vårt exempel har vi valt att inte räkna med starkvin över huvud taget.

Förklaring till tabellen :


Vi har räknat efter följande:
Pris 95 oktan: 12,64 kr/liter.
Bensinförbrukning: 0, 82 liter/mil.
Kurs: 1 DKK motsvarar 1,24 SEK. I euro motsvarar 9,31 SEK.
Körsträcka: I samtliga fall utgick vi från Malmö, resan gäller tur och retur.
Totalkostnad: Är avrundad till närmaste heltal.
Rabatter: Vissa av de billigaste biljetterna måste förbokas. Rabatterna gäller under sommaren fram till den 31 augusti. I samtliga alternativ har lägsta pris valts.

Laglig ranson för en person


*10 liter sprit

*20 liter starkvin (mellan 15 och 22 procent)

*90 liter vin

*110 liter öl


Laglig vikt för din bil:

Hur mycket du får lasta i din bil räknar du ut såhär:

Totalvikt minus tjänstevikt (inkluderar föraren). Resten är vad du får lasta bilen med. Tänk på att lasta jämnt i bilen.

Liter omvandlat i vikt

1 liter Absolut vodka väger 1, 7 kilo

3 liter vin i bag in box väger 3,12 kilo

1 låda vin med 6 glasflaskor à 0,75 liter väger 8,47 kilo

1 burk 0,33 liter öl väger 0,356 kilo

1 flak öl (24x33 centiliter) väger 8, 51 kilo

Gå till toppen