Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uma Thurmans mormor staty i Trelleborg

I allra sydligaste Sverige står Uma Thurmans mormor, naken, med vind i håret och blicken mot himlen. Hon har fått fågelbajs i ansiktet. Det har runnit ner över skuldran och vidare längs sidan. Vad bryr sig väl fiskmåsarna om att hon är mormor till en berömd amerikansk skådespelare?

27 maj 1930 avtäcktes Axel Ebbes staty ”Famntaget” i Trelleborgs hamn. Hon placerades vid stranden nedanför sommarrestaurangen Solfjädern. På 1970-talet gjordes hamnområdet om och statyn flyttades till Smygehuk.
Vem som har stått modell för ”Famntaget” finns det inga papper på. Inte ens i tidningsklippen från 1930-talet, när statyn skänktes till Trelleborgs stad, nämns modellen.
Men i trakten är det sedan länge en inofficiell hemlighet att det var Birgit Holmquist, dotter till disponenten på Trelleborgs gummifabrik, Albert Holmquist, som poserade för konstnären.
Hon, som sedermera flyttade till Tyskland, gifte sig med en baron och sedan flydde till Mexiko när nazisterna kom till makten. I Mexiko föddes dottern Nena, som i sin tur fick en dotter med namnet Uma, som i tjugoårsåldern blev berömd när hon dansade med John Travolta i filmen ”Pulp fiction”.
Så kan det gå. Trelleborgskt blod flyter alltså i Uma Thurmans ådror. Och hennes mormor står staty i Smygehuk.
– Vi har fått samtal flera gånger från England och Hollywood om statyn, berättar Ingrid Wall, informationschef i Trelleborgs kommun.
Senast var det Oprah Winfrey Show som hörde av sig och ville ha en bild när skådespelerskan skulle gästa programmet. Och Trelleborg ställer så gärna upp.
Men även om ”Famntaget” är det internationellt mest uppmärksammade av Axel Ebbes konstverk i Trelleborgs kommun, så är det långt ifrån det enda. Söderslättskonstnären donerade faktiskt samtliga sina verk till staden.
Det skedde 1933 och en konsthall uppfördes två år senare för att hysa samlingen. Den finns fortfarande kvar. Dessutom är ett dussintal av konstnärens statyer offentligt uppställda på olika håll i kommunen.

Kulturen i Trelleborg

Kända namn i kommunen: Skådespelerskan Amanda Ooms är uppväxt i Södra Åby. Underhållaren Povel Ramel har sommarhus här. Premiärlejonet Alice Timander. Filmaren Jan Troell. Sångerskan och Fame Factory-lärarinnan Monika Einarsson.
Utbud:
Antal biografsalonger:1.
Antal bibliotek: 4.
Konst: Axel Ebbes konsthall är den mest kända av cirka sju gallerier. Här finns också konstnätverket ”Öppna sinnen”.
Teatrar:
Piggsvinsteatern i Smygehamn är Sveriges sydligaste teater. Två barnteatergrupper finns också.
Övrigt:
Jazzfestival, spelmansstämma, kulturnatt, en symfoniorkester och två stora musikkårer.
Pengar:
Så mycket satsar kommunen på kulturverksamhet: 753 kr/inv.
Så stor del av kommunens budget går till kulturen:2,2%
Så mycket kostar det att gå på kulturskolan:600 kr.
Engagemang:
Så många böcker lånas ut på biblioteken: 5,72 böcker/inv.
Fackanslutna konstnärer: 9.
Antal arbetslösa kulturarbetare: 22
Gå till toppen