Vellinge

En dag som naturist

Man har sett dem på avstånd på stranden. Men vilka är de egentilgen - nakenbadarna? Vi åkte till naturistcampingen i Skanör för att själva prova på hur det känns att vara nudist för en dag.

På revet vid Skanörs norra udde är alla naturister eller nudister. Vi går längs med vattenbrynet i det kristallklara vattnet utan bikini. Och det ger mer en frihetskick än nakenhetsnoja. Alla andra här är ju också nakna. Ingen tycker det är konstigt. Inga fula gubbar står i buskarna och tjuvtittar, ingen har sex på sanddynerna.
– Det finns så många fördomar i samhället. Folk tror att vi är snuskgubbar bara för att vi är naturister. De tror att vi har massa konstigheter för oss. Men du ser, vi är helt vanliga människor med tält och husvagn, säger Asim Cizmic som är ansvarig för naturistcampingen Solhejdan i Skanör.
Campingen är fullbokad och några husvagnar stå i kö. De får vänta ute på parkeringen i hopp om att det ska bli en plats ledig. Asim berättar att hit kommer naturister från både Tyskland, Holland och Danmark. Ute i Europa är naturismen mycket större än i Sverige.
– This is paradise, säger Jürgen Landgraf från Tyskland. Han har semestrat här med sin fru Gisela sedan 1981. I år har de med sig barnbarnen också i husbilen. Gisela har pärlemorvitt tjockt långt hår. Hårfärgen är helt naturlig kan jag konstatera efter en snabb blick på hennes välansade buske som går i samma silverton.
Många tyskar som tillbringade sina sommarlov på Solhejdan som barn kommer nu tillbaka med sina egna småbarn. För mindre barn brukar det inte vara några problem att springa runt nakna. Däremot kan tonåringarna känna sig obekväma. På Solhejdan vill de inte tvinga ungdomarna till att klä av sig om de inte vill. T-shirt och shorts är helt i sin ordning, däremot får tjejerna inte lov att ha bikini.
– Det är ju inte så att alla här alltid måste vara nakna till varje pris. Fryser jag tar jag ju på mig kläder, säger Karin Cizmic.
Själv har Asim varit naturist sedan tjugoårsåldern.
– Jag blev naturist för det är så skönt och naturligt!
Efter en halvtimme på campingen börjar vi vänja oss vid det naturliga: dinglande snoppar, pösiga pungar, rakade snippor, toviga snippor, toppiga bröst, ovala bröst, bröst små som ärtor och stora som mjuka kuddar. För det är ju dit blicken dras bakom solglasögonen.
– Vi naturister tittar varandra i ögonen, förklarar Asim, det är helt ointressant vad man har mellan benen eller om man är tjock eller smal.

Fakta:

Vad? Naturistcampingen Solhejdan på Skanörs norra udde.
När? På sommaren. På vintern träffas naturisterna på Burlövsbadet.
Kostar? 130 kronor/dygn. Medlemsskap i naturistförening krävs.
Mer? Medlemmar får naturistpass som ger tillträde till alla naturistcampingar i hela Europa. Tre nakna prova-på-dagar på Solhejdan går bra utan medlemsskap.
Här kan du också nakenbada:
Sandhammaren, Ystad
Ribersborgsbadet, Malmö
Ängelholms nakenbad
Yngsjöbadet, Kristianstad
Ålabodarna, Landskrona
Knähaken vid Råå, Helsingborg

Vett och etikett på naturistbadet:

*man grillar inte naken

*man tar på sig när man äter

*bikini är bannlyst

*man tar med sig en handduk när man hälsar på hemma hos någon

*ungdomar får lov att ha shorts

ordlista:

textilare=de som badar med badkläder.

nudist=textilare som badar nakna ibland.

naturist=en livsstil. Badar alltid nakna.

Läs alla artiklar om: Sommar
Gå till toppen