Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Varannan ung väljare vill förbjuda porr

Mer än hälften av 18–21-åringarna vill se ett totalförbud mot porr. Det visar Sydsvenskans och Synovate Temos opinionsundersökning bland förstagångsväljarna.– Bra att man är mot förnedring av människor, tycker SSU-ledaren Anna Sjödin.

Totalt 55 procent av förstagångsväljarna i Sydsvenskans Temoundersökning instämmer helt eller delvis i påståendet att porr borde totalförbjudas.
– Att många kan vara negativt inställda till porr, det är jag inte alls förvånad över. Men det är väldigt starkt att tala om ett totalförbud. I det perspektivet är jag förvånad över utslaget, säger Nicklas Källebring, opinions-analytiker på Temo.
Det är framför allt de unga kvinnorna som vill få bort porren. Två tredjedelar av tjejerna kan tänka sig ett totalförbud, medan en majoritet av killarna tar avstånd från ett totalförbud.
Motståndet mot porr följer inte högervänsterskalan. Starkast är stödet för ett totalförbud bland unga miljöpartister och kristdemokrater.
– Det har ju kommit rapporter om att många unga kollar på porr. Därför tycker jag att det är glädjande att unga själva inte tycker att det här är bra, säger Ellinor Scheffer, som är språkrör för miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.
Kristdemokratiska KDU:s ordförande Ella Bohlin tror att många unga har tröttnat på vad hon ser som sexhysterin i samhället.
– Vad hände med att ha sex för kärleks skull? Det har mer eller mindre försvunnit för att sex har blivit så kommersialiserat. Jag tror att unga är duktigt less på att allt exponeras, säger hon.
Även SSU:s ordförande Anna Sjödin tror att sexualiseringen av det offentliga rummet upprör många unga väljare.
– Vi driver ju kravet att man borde märka retuscherade bilder. Jag upplever att det har ett starkt stöd. Det är en enorm press på hur man ska se ut och hur man ska vara. Folk mår inte bra, säger hon.
Det finns inget ungdomsförbund som driver kravet på ett totalförbud mot porr i valrörelsen. Ella Bohlins borgerliga kolleger i Luf, Muf och Cuf är mycket skeptiska till tanken.
– Det finns väldigt mycket som man tycker illa om eller mår dålig av utan att man kan förbjuda det, säger Lufs ordförande Fredrik Malm.
Fredrik Federley, ledare för Cuf, tycker att kraven på förbud är oroväckande. Han hävdar att det kan vara svårt att avgöra vad som är pornografi.
– Är det porr när Fredrik Ljungberg ligger utfläkt i kalsonger i reklamen eller när Vecko-Revyn gör ett uppslag på korsetterna under balklänningen? Man hamnar i en massa dilemman, säger han.
– Däremot kan vi som konsumenter vara noga med var vi lägger våra pengar. Den som tar avstånd från porr kan välja ett porrfritt hotell.
Gå till toppen