Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Svampåret kan bli det bästa på länge

Räkna med mycket svamp i skogen. 2006 ser ut att bli det bästa svampåret på länge.

– Det ser bra ut nu, säger Sigvard Svensson, mykolog på Botaniska muséet vid Lunds universitet. Man ser att det börjar hända saker i parker och trädgårdar, men det tar några veckor innan svamparna kommer igång på allvar ute i naturen.
– Champinjoner och bläcksvamp är redan framme. För kantareller och karl johan tar det lite längre tid.
Mest svamp blir det troligen på de väldränerade sandjordarna där det växer tallskog. Det är de områden som är orange på kartan intill, framför allt Vombsänkan och östkustens tallskogsområden mellan Åhus och Stenshuvud. Lödde Sandskog är ett annat bra tips.
Där finns goda möjligheter att hitta karl johan och brunsopp, blodriska och flera sorters kremlor.
– På de tyngre jordarna är det risk att det blivit lite för blött med allt regnande. Det gäller till exempel flera av bokskogsområdena. Men än är det för tidigt att säga bestämt, säger Sigvard Svensson.
– Det bästa tänkbara vädret nu är varma dagar med regn på nätterna. Då håller svamptillgången i sig länge. Det värsta är en ny torrperiod.
Skåne är lite speciellt när det gäller svampar, liksom skåningar skiljer sig från andra när det gäller svampplockning. Det hävdar Stefan Kriig, som är utbildad svampkonsulent och har just Skåne som specialområde.
– Skåningar är inte vana vid att gå i skog, eftersom det inte funnits skog här särskilt länge.
Mycket av skogen är ju odlad och ung, och det påverkar svampen eftersom mycelet inte hunnit sprida sig så mycket, säger Stefan Kriig.
Skåne är knepigare än andra landskap när det gäller att hitta svampen, eftersom det mest är bok, gran och ek som växer här. Men å andra sidan finns det goda svampar som gillar just de träden.
– Träden och svamparna lever i symbios, de har blivit kompisar och ger varandra viktig näring, förklarar Stefan Kriig.
Det vi ser över jordytan är bara en liten del, som kallas fruktkropp. Resten av svampen består av mycel, alltså tunna, tunna rötter som samarbetar med träden. Fruktkroppen sticker upp för att sprida miljarder med sporer, för att nya svampar ska få liv. Svampar är märkliga varelser, varken djur eller växter.
– Carl von Linné hatade dem, de passade ju inte in i hans system. Han kallade dem skogens barbarer, säger Stefan Kriig.
Synen på svamp ändras över tiden. Det gäller även svampens farlighet. Svampar som förr ansågs vara härliga delikatesser kan idag räknas som giftiga, och då inte bara murklan.
– Förr lärde man skånska barn att plocka ametistskivling eftersom den var så lätt att känna igen med sin lila färg. Men idag vet man att den har arsenik i sig, säger Stefan Kriig.
Giftiga svampar ska man akta sig för. I snitt dör en människa vartannat år av svampförgiftning, så det gäller att inte ta fel. Stefan Kriig har en tumregel:
– Undvik bruna svampar med bruna skivor, och vita svampar med vita skivor, så kommer du inte att plocka de dödligt giftiga av misstag.

Tänk på detta när du plockar svamp

Använd inte plastpåse, utan svampkorg. I plastpåsen blir det för fuktigt och svampen förstörs. I värsta fall kan du bli matförgiftad även av ätlig svamp, om den legat för länge.
Toppig giftspindling kan förväxlas med trattkantarell. De är ganska lika , men trattkantarellen har ett hål i kitten, till skillnad från giftspindlignen, vars mitt står upp i en topp. Ät inte spindlingen, det kan leda till dialysbehandling.
Smaka på kremlorna. Smakar de bittert, beskt eller stingande är de oärliga.
Lukta på svampen. Nästan alla flugsvampar luktar av rå potatis eller jordkällare.
Är du osäker på en svamp, strunta i den.
Grovrensa svampen redan i skogen. Använd kniv och lite borsta. Finrensa hemma och låt svampens egen vätska koka ini en kastrull. Om den är väldigt torr kan du tillsätta lite vatten. Frys in. Du kan också torka svampen i ugn eller i bastu. Temperaturen ska itne överstiga 50 grader. Fryst svamp håller ett par år, torkad hur länge som helst.
Om du tror att du ätit en giftig svamp, ring Giftinformationscentralen för råd på nummer 08-33 12 31

Länktips

Naturhistoriska museet har en svampbok på nätet, där du kan lära dig känna igen goda och giftiga svampar: www.2nmn.se/kbo/svampbok

www.svampguiden.com finns dags aktuella rapporter om vilken svamp som hittats var.

Den skånska föreningen för svampintresserade finns på www.puggehatten.se

Bra information finns på www.svampar.se

Kunnigt svampfolk hittas på www.svampkonsulent.nu

Gå till toppen