Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barns bild av flodvåg visas på Kulturen

Tsunamikatastrofen väckte solidaritetstänkandet i västvärlden. För att upprätthålla det startade arbetet med utställningen ”Efter tsunamin”, som nu visas på Kulturen i Lund.

LUND. En barnsandal av typen flipflop som hittades på en strand i Banda Aceh ligger nu tillsammans med andra rester efter monstervågens framfart på en inglasad hylla på Kulturen.
Här, i ett av de fyra rum som utgör utställningen, finns också ett par blåa badbyxor, inköpta strax innan tsunamin slog över den lilla byn. Köparen, en svensk pojke, var ovan vid att pruta och det tog därför lite tid innan han fortsatte ner mot stranden. Det räddade sannolikt hans liv. ”Det är svårt att tänka sig. Att det faktiskt handlar om tur eller ren slump”, skriver pojken.
– Vi vill uppmana till det engagemang och den solidaritet som föddes och istället för att den klingar av, vill vi att den fördjupas, säger Carina Osten på Riksutställningar.
I ett annat av utställningens sammanlagt fyra rum, berättelserummet, finns bilder på barn från Indien, Sri Lanka, Thailand och Sverige. På en tv-ruta berättar de en efter en om sina upp-levelser av katastrofen och om vad som hände sedan.
– Jag hoppas att de barn och ungdomar som kommer hit känner att de kan identifiera sig med barn från andra delar av världen. Och att det i sin tur skapar en nyfikenhet och frågor kring globaliseringen, säger Karin Lundell från Rädda Barnen.
I de andra rummen kan besökaren själv söka information om hur återuppbyggnaden gått till och om hur medierna arbetar.
Utställningen hade premiär i Stockholm på årsdagen och har under våren även varit en runda i Göteborg. Men trots den tidiga premiären har utställningen inte varit helt färdig förrän den nu kommit till Lund.
– Nu har vi fått ihop den pedagogiska verksamheten till fullo. Det blir en sorts totalpremiär, säger Carina Osten.
Utställningen stannar på Kulturen till och med den 22 oktober.
Gå till toppen