Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här får speciella förmågor fast jobb

Hos danska firman Specialisterne har 29 anställda diagnosen autism. Deras förmåga att se avvikelser, fokusera på detaljer och arbeta planmässigt och precist säljs till konsultuppdrag till it- och telekomföretag.

KÖPENHAMN. Martin Bjerg är 28 och har fått fast jobb efter fem månaders provtjänstgöring. Han sitter på sin bestämda plats och arbetar på en hemsida.
– Jag börjar på riktigt den 1 september, säger han belåtet.
– Jag har haft jobb tidigare i en dataaffär. Det är bättre här, för här tar de hänsyn till att jag har Aspergers. Du vet, det finns så många sociala regler som är svåra om man inte känner till dem. De är helt normala för andra men inte för mig. Och så gör man fel och då blir de arga eller ledsna.
Som vadå?
– Titta i ögonen när man talar med någon till exempel. Det gör jag för att jag har lärt mig att andra vill att man ska göra det.
Företaget Specialisterne föddes ett par år efter att Thorkil Sonne och hans hustru Annette fått besked att deras yngste son Lars har infantil autism.
– Han hade stannat upp i utvecklingen i 2,5-årsåldern. Han upprepade vad andra sa, men gick inte att föra ett samtal med. På dagis ville han helst vara för sig själv. Vi förstod att något var fel, men det var svårt att få reda på vad.
– När vi fick diagnosen sänkte den oss: ”en livslång utvecklingsstörning som inte går att bota.”
Thorkil Sonne, som var teknisk direktör i ett dotterbolag till danska telekomjätten TDC, kastade sig över nätet och läste allt om autismens många olika former, blev ordförande i en lokalavdelning av autismförbundet, lärde känna unga och vuxna autister.
– Många var som min son – bara större: högintelligenta, fokuserade men inte särskilt sociala människor.
Han fiskar upp en plastmapp ur väskan och visar en teckning som sonen gjorde som 7-åring. Djupt koncentrerad ritade han ur minnet av försättsbladet till Europavägkartan. Rutornas sidhänvisningar är exakta. Landsnamnsförkortningarna är korrekta.
Thorkil Sonne kände att han inte kunde leva med att pojkens framtid troligen var förtidspension vid 18.
– Jag började drömma om att skapa en möjlighet till ett annat liv för människor som Lars.
Efter familjesamråd belånade han villan, sa upp sig, lämnade chefslönen och tjänstebilen för att starta sitt företag med hust-runs lantmätarlön som reserv.
Två och ett halvt år och flera nya storkunder senare räknar han med att byta nollresultat mot vinst nästa år.
– Marknadsföringen har inte varit lätt. Säger man ”handikappad” tänker kunderna ”billigt”. Nej, säger jag, ni ska tänka ”bättre”. Vi konkurrerar på öppna marknaden och är inte billigare än andra. Däremot är vi bättre på just det vi gör. Vi har numera siffror på att våra dataregistrerare gör färre fel och att våra testare jobbar snabbare än företagens egna medarbetare.
Att diagnosen autism ökar beror kanske till en del på att dagens skola och arbetsliv belönar generalisterna, de förändringsbenägna, de flexibla och de sociala som gillar att jobba i grupp.
– Specialisterne är raka motsatsen, säger Thorkil Sonne.

Fakta

Specialisterne börjar med provanställning
Specialisterne ägs av Thorkil Sonne och finns på tre platser i Danmark. Företaget har 36 anställda, 29 av dem är autister, plus 11 praktikanter.
De som vill bli anställda provtjänstgör i fem månader, då de utbildas i företagets arbetsuppgifter. Hemkommunerna betalar. Cirka sju av tio får sedan anställning med avtalsenlig lön. Många arbetar lite mindre än 37 timmar i veckan och hemkommunen täcker mellanskillnaden.

Albert Einstein kan ha haft Aspergers syndrom

Autism är ett samlingsnamn för en rad olika diagnoser från relativt lindriga Aspergers syndrom över infantil autism som ofta betyder begåvningshandikapp, till svår klassisk autism. I de flesta fall får man räkna med bestående handikapp.

Aspergers förekommer hos minst tre av tusen. Fyra av fem är män. Fysikern Albert Einstein och filosofen Ludwig Wittgenstein förmodas ha haft Aspergers.

Gå till toppen