Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Al Muhajer News har slut på pengar

Malmö stad, staten och EU har satsat omkring tre miljoner kronor på den svensk-arabiska nättidningen Al Muhajer News. Men nu är pengarna slut och nättidningen på fallrepet. Annonsintäkterna, som tidningen skulle ha levt vidare på, har nästan helt uteblivit.

Al Muhajer News startade som projekt våren 2005, finansierat med ungefär två miljoner kronor av offentliga medel. Hälften kom från Europeiska socialfonden, ett EU-organ, och resten från arbetsförmedlingen och Malmö stad.
Den 1 mars i år tog projektet slut och tidningen drevs vidare i kooperativ form av en ekonomisk förening med tre journalister som delägare.
Al Muhajer News har fått stor uppmärksamhet i massmedierna. En ständigt optimistisk projektledare, Christina Sandberg, har berättat om en planerad expansion till Stockholm och Göteborg och även utomlands.
Köpkraften hos Sveriges arabiskspråkiga minoritet skulle locka annonsörerna till Al Muhajer News.
Men annonsintäkterna har varit ytterst blygsamma. Även efter den 1 mars har Al Muhajer News finansierats med offentliga medel, totalt omkring en miljon kronor.
En halv miljon kom från Malmö stad, resten utgjordes av starta-eget-bidrag till tre journalister och försörjningsstöd till fyra arabiska översättare.
Men den 1 september är bidragen slut liksom pengarna från Malmö stad. Christina Sandberg förklarar att hon försöker hitta ny finansiering genom privata medfinansiärer och genom annonssamarbete med andra medieföretag.
Hon hoppas också att den så kallade community, som nyligen har startats, ska locka läsare och därmed annonsörer till nättidningen. I communityn kan man debattera, chatta och annonsera men ännu så länge finns där ingen aktivitet.
Christina Sandberg har svårt att förklara hur tidningen ska kunna hållas vid liv när det inte längre finns några pengar till journalisternas och översättarnas löner.
– Men jag tänker inte släcka sajten även om pengarna är slut, säger hon. Jag arbetar fortfarande på att hitta nya finansiärer.
Gå till toppen