Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landslagsstjärnorna hemskickade

Svensk fotboll skakas av en präktig skandal!

På måndagen blev tre av Sveriges stjärnor hemskickade från landslaget och onsdagens EM-kvalmatch mot Liechtenstein.

Vid 17-tiden fick Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson beskedet att de inte längre var önskvärda på samlingen i Göteborg.

GÖTEBORG. – De har brutit mot våra överenskommelser, sade Lars Lagerbäck i ett påtvingat förtydligande av en presskommuniké på hotell Opalen strax efter klockan 22.
Incidenten inträffade i söndags kväll då laget hade fridag efter EM-kvalpremiären mot Lettland i lördags. Klockan 23 var alla spelarna på plats på hotellet. Strax före midnatt drog sen nämnda trio ut på stan och besökte en krog för att fira Olof Mellbergs födelsedag.
De återkom till hotellet klockan 1.15.
– Vi har haft mycket snack inom gänget om vilka krav vi skall ställa på varandra. Bestämmelserna är tydliga — mellan kvällsmiddagen och frukost skall alla vara på hotellet. Det kan inte ha funnits några missförstånd, sade förbundskaptenen.
– När sånt här inträffar och uppgjorda regler inte följs hade jag inget annat val än att skicka hem spelarna.
Lagerbäck fortsatte:
– Beslutet är det tråkigaste jag varit med om under alla mina år i landslaget. Mer tänker jag inte säga.
– Det finns ingen anledning att svara på frågor två dar inför en viktig match.
Runt lunchtid tränade landslaget på Ullevi. Alla utom Fredrik Ljungberg deltog och efteråt kom både Zlatan och ”Chippen” till presskonferensen. Zlatan var på gott humör och mycket frispråkig.
Fem timmar senare kallades spelarna in till Lagerbäck för att förklara vad de gjort kvällen innan. De fick sen beskedet att packa ihop och lämna landslaget.
Zlatan och ”Chippen” åkte vidare till Malmö.
Varför dröjde straffet till nästan ett dygn efter den incident som stört Lagerbäck?
Förbundskaptenen vägrade svara. Pressansvarige Thomas Saleteg fick vara språkrör om tipset som lär ha kommit från en kvällstidningsjournalist.
– Det var först under måndagen vi fick reda på vad som hänt. Beslutet togs på eftermiddagen.
Sydsvenskan nåddes av ryktet vid 20-tiden och försökte kontrollera uppgiften. Då hade alla ansvariga stängt av sina mobiltelefoner. Något svar gick inte att få.
Ledningen stängde in sig på ett rum på Opalen. Det nyligen öppnare landslaget hade åter blivit helstängt. Locket på.
Klockan 21 skickade förbundet ut en bulletin som bekräftade att tre spelare blivit hemskickade. Med tillägget att inga vidare kommentarer skulle ges.
Det luktade surt lång väg. Andra skäl än en dryg timmes restaurangbesök låg förmodligen bakom.
Med fler nyfikna journalister i lobbyn kände sig landslagsledningen sent om sider tvingad att uttala sig.
– Vi föll för det massmediala trycket, erkände Saleteg.
Handlade det om spritmissbruk?
– Vad jag vet fanns ingen alkohol med i bilden, sade Saleteg.
Något mer avslöjande än förbundskaptenens slutord till spelarna gavs inte.
– Jag sade att straffet bara gällde den här samlingen och att jag hoppades få återkomma till nästa landslagsuttagning, berättade Lagerbäck.
Frågan är vad nyligen avsatte lagkaptenen Olof Mellberg ger för svar om framtiden. Och formsvage Zlatan, systemutfrusne ”Chippen?
En annan intressant fråga är om Lagerbäck vidtagit lika drastiska åtgärder om Sverige skulle möta en tuffare motståndare än Liechtenstein på onsdag?

Presschefen Thomas Saletegs pressmeddelande på måndagskvällen:

"Landslagsledningen har beslutat att sända hem tre spelare; Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson från den pågående landslagssamlingen i Göteborg.

På söndagen gavs spelarna ledigt under eftermiddagen och kvällen med gemensamt överenskommen återsamling 23.00 på hotellet. Samtliga spelare var på plats till den sena kvällssamlingen men tre av spelarna gav sig senare ut och återkom till hotellet cirka 01.15.

Det är landslagsledningens uppfattning att de tre brutit mot det gemensamt överenskomna och man har därför beslutat att de tre får lämna landslaget i Göteborg med omedelbar verkan. Beslutet gäller den pågående landslagssamlingen inför mötet med Liechtenstein på onsdag.

Spelare och ledare i landslaget ämnar inte kommentera händelsen ytterligare i veckan."
Gå till toppen