Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är lätt att få tag på sprit i Kävlinge"

Det finns alltid någon som känner någon som kan köpa ut alkohol. Men vem den där någon är, det vet man inte alltid. – Så är det. Det är lätt att få tag i sprit om man vill. Men det är inget för oss, säger Josefin Råsand, Felicia Persson och Nettan Karlsson som går på Tolvåkerskolans högstadium.

LÖDDEKÖPINGE. De sitter på en bänk i Lödde centrum och betraktar utställningen ”Ett halvt flak starköl” som precis har invigts.
Ett rockband spelar på scenen och runt utställningsobjekten minglar politiker, poliser, företrädare från kyrkan och socialtjänsten.
Det handlar om faran med att dricka alkohol – särskilt för ungdomar som är långt ifrån färdigutvecklade, men också om hur vuxna bör agera för att hindra unga från att dricka. Utställningens mittpunkt är bakluckan på en bil, som mest liknar en mindre bar. Spritflaskorna trängs bland vinboxar och öl.
– Jag har aldrig sett någon sälja sprit från en bil. Så funkar det nog inte här i Löddeköpinge, säger Felicia Persson.
Hon och hennes kompisar enas om att det är ganska lugnt i Löddeköpinge.
– I Kävlinge är det annorlunda, där är det lätt att få tag i sprit har vi hört, säger de.
Fältsekreteraren Ingrid Ebbesson säger dock att antalet unga i Kävlinge som dricker har minskat de senaste åren.
– Det beror kanske på att vi kontinuerligt bjuder in föräldrar till träffar där vi förklarar hur fel det är att köpa ut eller låta sina barn och ungdomar dricka hemma, säger hon.
Utställningen i Lödde centrum pågår till den 21 september. Bakom arrangemanget står Landskrona museum, brottsförebyggande rådet och Kävlinge kommun.
Gå till toppen