Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkpartist misstänks för fusk

Folkpartiets ordförande Lars Hansson arbetar politiskt samtidigt som han är sjukskriven på heltid. Nu ska Försäkringskassan undersöka om han har brutit mot lagen.– Jag har satt igång en utredning, säger Vera Gustavsson på Försäkringskassan.

LUND. Med anledning av spionskandalen har folkpartiet i Lund utannonserat ett krismöte på söndag. På mötet ska partimedlemmarna diskutera hur de ska hantera den uppkomna situationen efter avslöjandet i Stockholm. De kommer också att ha anledning att diskutera hur de ska tackla reaktionerna på att deras lokala ordförande Lars Hansson är misstänkt för att ha utnyttjat sjukpenningen på fel sätt.
När Tove Klette nås av uppgiften att Försäkringskassan planerade utredning säger hon spontant:
– Oj då. Vad jag vet har Lars läkare skrivit i sjukintyget att han får arbeta i rehabiliterande syfte och han har varit väldigt noga med att inte ta ut någon ersättning från kommunen. Det har varit det viktiga för mig, sedan kan jag inte Försäkringskassans regler i detalj, säger Tove Klette.
Lars Hansson försvar (se artikel här intill) är att hans läkare ordinerat honom att jobba med politik så mycket han orkar och han därför kan ha sjukpenning samtidigt. Men den förklaringen köper inte Vera Gustavsson, försäkringskonsult på försäkringsenheten för sjukförmåner på länskontoret i Kristianstad.
– Läkarens uppgift är att behandla sjukdomen och föreslå behandling. Vår uppgift är att avgöra hur arbetsför personen är, säger Vera Gustavsson.
Lagstiftningen kring om sjukskrivna kan engagera sig politiskt varit uppe till diskussion i våras sedan Gun Hammar, ordförande i vänsterpartiet i Simrishamn, fått sin sjukersättning sänkt på grund av sitt politiska engagemang. En centerpolitiker lämnade igår, fredags, sina politiska uppdrag för att inte bli av med sjukpenningen.
Vera Gustavsson säger att det är tillåtet att vara medlem, engagera sig och gå på möten samtidigt som man är sjukskriven. Men det är inte tillåtet att ha politiska uppdrag och samtidigt ta ut hel sjukpenning.
Att Hansson inte tagit ut någon ekonomiskt arvode för sina politiska uppdrag spelar ingen roll för Försäkringskassan.
– Det här har inte med pengarna att göra. Alla människor ska göra allt de kan och orkar trots att de är sjuka. Vad vi gör är att reglera ersättningen utifrån det. Vi måste titta på många komponenter, till exempel om det personen har gjort är att jämställa med en arbetsinsats och vilken omfattning den har. Om vi till exempel bedömer att det en person har gjort motsvarar en halvtidstjänst så ska den personen få halv sjukpenning. säger Vera Gustavsson som har tillsatt en utredning kring Lars Hansson.
Gå till toppen