Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Curt Nicolin död

Den tidigare ordförande i Svenska arbetsgivarföreningen (Saf) Curt Nicolin har avlidit efter en längre tids sjukdom, enligt Aftonbladets nätupplaga. Uppgifterna bekräftas för TT av Curt Nicolins son Tomas Nicolin.

Han var företagsledaren som med omstöpningen av Asea till ABB banade väg för en serie fusioner mellan svenska och utländska storföretag.
Han var näringslivsbasen som gjorde SAF, Svenska arbetsgivareföreningen, till en politisk kamporganisation.
På torsdagen blev det känt att Curt Nicolin avlidit - precis trettio år efter det att han själv som SAF-chef arbetade för att ett mångårigt socialdemokratiskt regeringsinnehav skulle brytas av ett borgerligt maktövertagande.
Få svenska makthavare har i modern tid varit så omstridd som Curt Nicolin. Men det råder ingen oenighet om att han var mycket framgångsrik som företagsledare.
I ett gulnat klipp från Vecko-Journalen från 1959 kan man läsa att Curt Nicolin, 38-årig chef för turbinkoncernen STAL, "är sitt eget kraftverk, med åtskilliga kilowatts effekt och effektivitet".
Han beskrevs som det tekniska geniet som blivit affärsman. Det var en beskrivning som upprepades flera gånger när han den 20 maj 1976 valdes till ordförande för landets arbetsgivare.
Redan 1961 fick Wallenbergarnas talangscouter upp ögonen för honom. Han utnämndes då till vd för Asea i Västerås. Han lånades under ett år ut till SAS för att få flygbolaget på fötter. Han startade även ett eget företag, Eminentverktyg i Torshälla.
På samtliga arbetsplatser blev han känd för sin berömda kvast med vilken han sopade bort all överflödig personal.
Men Curt Nicolin hade också politiska ambitioner. Som ordförande i Skattebetalarnas förening under tidigt 70-tal förmådde han dåvarande högerpartiet att kräva en skrotning av det andra barnbidraget. Han försökte på alla sätt att stoppa svensk sjukvårdshjälp till Vietnam - något som han såg som en onödig kostnad för svenska skattebetalare.
Föga oväntat kom statsminister Olof Palme under denna tid att framstå som Nicolins ärkefiende.
Under de här åren var SAF en samförståndsinriktad lobbygrupp som i Saltsjöbadsavtalens anda hade arbetat under största möjliga diskretion för att skapa förståelse mellan regering, fack och företagare.
Men när Curt Nicolin tog över ändrade SAF strategi fullständigt och gav sig hårdnackat in i en tuff ideologisk debatt. Nicolin kämpade energiskt mot socialisering, mot vänstervindar och för en borgerlig regering.
När centerledaren Thorbjörn Fälldin tillträdde som statsminister i oktober 1976 försökte Nicolin på alla sätt att påverka den borgerliga regeringen.
Han hade en hel katalog av krav på regeringen: Mer skiftesarbete. Slopad ersättning för första sjukdagen. Bort med onödiga helgdagar. Låt alla arbeta mer.
Men Nicolin fick inte den borgerliga koalitionsregeringen med sig på sina långtgående krav. De borgerliga förde under sex år en i Nicolins tycke allt för socialdemokratisk politik.
När Curt Nicolin avgick som SAF-ordförande 1984 hade den politiska cirkeln slutits. Återigen satt en ren s-regering under Olof Palme vid makten - en regering som ville införa de för Nicolin så förhatliga löntagarfonderna.
Curt Nicolin dröjde kvar som ordförande i ABB och SAS fram till 1991. Som pensionerad företagsledare kom han allt mer att ägna sig åt problemen med nedsmutsningen av Östersjön.
Han drog som ordförande i Internationella handelskammaren i gång "Baltic Sea 2008", ett projekt som siktar till att minska de värsta utsläppen i Östersjön till 1940-talets nivå.
Hans närmaste är barnen Tomas, Magnus, Charlotte och Ulla-Marie med familjer.
Gå till toppen