Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Göran Holm avgår – Ljungman tar över

Göran Holm (m) lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande till kommunens andre starke man, Lars-Ingvar Ljungman (m). Detta säger initierade källor till Sydsvenskan. Själva vill de varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Under förmiddagen håller Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungman en presskonferens för att berätta om förändringar i den politiska organisationen.
Enligt vad Sydsvenskan erfar kommer en ny ledning att presenteras. M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman tros ta över posten som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande från Göran Holm, som i sin tur övertar den snart åttioårige Nils-Erik Anderssons uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande.
Carina Larsson är vice ordförande i M-nämnden och kommer troligen att få ordförandeposten efter Ljungman.
På onsdagskvällen hölls ett möte i moderaternas fullmäktigegrupp. När Sydsvenskan konfronterar Göran Holm med uppgifterna efter mötet, är strategin ”locketpå”.
– Jag säger varken att det är rätt eller fel. Jag vill inte ge Sydsvenskan några uppgifter förrän under torsdagsförmiddagen. Vi vill köra den hederliga metoden, säger han.
Lars-Ingvar Ljungman svarar i samma anda:
– Vi vill vara fair och hantera alla medier lika. Jag kommer inte att säga ett ljud före presskonferensen. Jag kan varken bekräfta eller dementera era uppgifter, säger han.
Hur kommer ditt ledarskap att skilja sig från Holms?
– Jag är redan en ledare, så det borde ni kunna se redan nu.
I egenskap som kommunstyrelsens ordförande?
– Det svarar jag på klockan 9 på torsdagsförmiddagen.
Det blir alltså en positiv nyhet ur ditt perspektiv?
– Från Vellinge är det alltid positiva nyheter (skratt).
Redan före valet cirkulerade rykten om att Göran Holm var på väg att lämna de tunga uppdragen inom Vellingepolitiken.
I en intervju för drygt två veckor sedan svarade Göran Holm att han inte hade någon tanke på att lämna posten som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Men slängde samtidigt in en brasklapp om att det var upp till fullmäktigegruppen att avgöra det. Det mötet hölls igår.

Fakta: Lars-Ingvar Ljungman

Ålder: 53.
Familj: Fru, tre barn, schäfern Ike.
Bor: i Ljunghusen.
Politiska uppdrag: Heltidspolitiker. Ordförande i M-nämnden med ansvar för vård, skola, omsorg, kultur och fritid. Styrelseledamot i Vellingebostäder. Vice ordförande i Region Skånes nämnd för kollektivtrafik.
Aktiv i Vellingepolitiken sedan 1981.
Yrke: tandläkare.
Inkomst 2005: 1 342 345 kronor.
Gå till toppen