Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Flyttkarusell på Rosenbad

Sebastian de Toro, 30, packar flyttkartonger och slänger papper i en tunna inte långt från finansminister Pär Nuders rum. I departementen runt regeringskansliet Rosenbad trängs nu soptunnor och kartonger. Flyttkarusellen är i full gång.

STOCKHOLM. Av 4 500 anställda ska 206 statssekreterare, pressekreterare, politiskt sakkunninga och några planeringschefer tömma sina arbetsrum.
Merparten måste leta nya jobb. Bland dem ekonomen Sebastian de Toro.
– Jag är mer ledsen över valresultatet än min egen personliga situation, säger han. Jag är garanterad 36 000 kronor i månaden ett år framöver. Så det ska nog lösa sig även om vi har en dotter som bara är sex månader.
Innan Rosegårdsfödde de Toro kom till finansdeaprtementet 2003 bodde han några år i Skurup och senare i Barcelona. Efter att ha tagit examen vid Handelshögskolan i Stockholm jobbade han på Stockholms läns landsting och managebyrån Mckinsey. Numera bor han i Stockholm men håller kontakt med Skåne genom sin mamma och bror i Malmö.
Även de Toros närmaste chef, avgående statssekreteraren Jens Henriksson, har sitt förflutna i Skåne. Han var bland annat ledarskribent på tidningen Arbetet.
– Jag har redan packat det mesta, säger Jens Henriksson. Men visst känns det märkligt att lämna finansen efter tolv år.
– Tills jag hittar ett nytt jobb har jag en garanterad lön på 73 000 i månaden under två år. Jag är inte speciellt oroad över framtiden.
Sydsvenskan kontaktade under torsdagen också ett antal socialdemokratiska pressekreterare. Men de ville varken prata framtid eller fotograferas.

Bakgrund

De politiskt tillsatta tjänstemän som nu tvingas lämna sina jobb är formellt i tjänst till den 6 oktober när nya regeringen tar över. Detta för att kunna bistå Göran Perssons expeditionsministär med sakkunskap om något oväntat stort händer här hemma eller internationellt.
Gå till toppen