Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Mats Helmfrid ska leda Lund

Det blir den avgående moderatledaren Christine Jönssons närmaste man, Mats Helmfrid, som ska leda Lund de närmaste fyra åren. Det kom en enig kretsstyrelse fram till under torsdagskvällen.

LUND. En 47-årig pragmatiker med lång erfarenhet av kommunpolitiken – men också en doldis med ganska litet lokalt nätverk. Så beskrivs kommunstyrelsens nya ordförande.
Mats Helmfrid bor i Lund men jobbar som controller på IT-avdelningen i Helsingborgs kommun. Trots att han är en av de mest erfarna moderaterna och har suttit i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige sedan tidigt 80-tal, är hans svaga sida att han inte jobbat i Lund de senaste två decennierna. Därför anses han inte ha ett tillräckligt kontaktnät inom näringslivet.
Trots att det länge varit känt att moderaternas starka ledare Christine Jönsson skulle lämna kommunpolitiken för riksdagen, har partiet haft uppenbara problem med att hitta hennes efterträdare.
Något som bekräftades när Sydsvenskan inför valet intervjuade partiets förstanamn, Christer Wallin:
”Vi har ju inte någon tydlig partiledare. Att fylla ut den platsen som hon har haft, det tror jag inte någon kan göra. Den sortens breddpolitiker som hon representerar, det får man verkligen leta efter.”
Formellt presenteras utnämningen först på fullmäktigegruppens möte på måndag. Fullmäktigegruppen, som leds av just Mats Helmfrid, kan visserligen rata förslaget men eftersom kretsstyrelsen är väl förankrad bland moderata fullmäktigeledamöter, anses det som osannolikt.
– Jag säger som jag sagt tidigare, att jag är beredd att ta ett stort ansvar. Står man så högt på listan måste man vara beredd att ta tunga uppdrag. Men beslutet tas på måndag och jag tycker att det är fullmäktigegruppen som ska få mitt svar först, säger Mats Helmfrid.
Inför valet stod Mats Helmfrid som tredje namn på moderaternas fullmäktigelista. Och det var först när både första- och andranamnet på listan, Christer Wallin och Annika Annerby Jansson, deklarerat att de inte var intresserade av topposterna, som Mats Helmfrid blev en lågoddsare.
Det är ännu oklart vem som ska få den andra kommunalrådsposten och en rad andra tunga uppdrag i kommunen.

Vice ordförande i Lunds Energi

Mats Helmfrid är född 1959 och har lång erfarenhet som ledamot i både fullmäktige och kommunstyrelsen. Han är vice ordförande i Lunds Energi och ledamot i Sydvatten Aktiebolag och Kraftringen AB.
Han bor i en HSB-lägenhet i södra Lund och tjänar runt 500000 kronor om året.
Gå till toppen