Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Deckarpriser på Bokmässan

Strax före klockan ett på lördagen tillkännagavs tidskriften Jurys deckarpriser 2006. Bland vinnarna finns Björn Hellberg, Piratförlaget och Barbara Nadel.

Ture Sventon-priset 2006 - Temmelburken "för insatser inom barn- och ungdomsdeckaren" -
har tilldelats Björn Hellberg "för att han mer än vanligt höklikt och skarpsinnigt alltid befinner sig På spåret".
Priset utdelas i år för åttonde gången. Tidigare vinnare är Svenska Barnboksinstitutet, Jan-Olof Ekholm, Carl-Johan de Geer & Magda Korotynska, Cornelia Funke, Helge Skoog och Elsie Petrén samt Thomas Stålberg & Per Wikström för "Dubbelt upp, Sten Falk!"
Spårhunden 2006 - "för årets bästa barn- och ungdomsdeckare "-
har tilldelats Ritta Jacobsson för Afrodite och döden - " en trovärdig berättelse om brott som föds ur rädsla och dumhet ".
Priset utdelas i år för femte gången. Tidigare vinnare är Laura Trenter för "Julian och Jim", Magnus Nordin för "Prinsessan och mördaren" och Karin Holmlund för "När ingen ser" och Martin Widmark och Helena Willis för "Tidningsmysteriet".
Tidskriften Jurys förlagspris 2006 - Champagnevispen "för en ambitiös och kunnig deckarutgivning" -
har tilldelats Piratförlaget med motiveringen " Piratförlaget har med deckaren som verktyg skakat om den svenska förlagsvärlden, förbättrat författarnas villikor och gett pocketutgivningen en nystart".
Priset utdelas i år för femte gången. Tidigare mottagare är Bokförlaget Minotaur, Bokförlaget Tre Böcker, Bibliotekstjänst, Natur och Kultur och Per Olaisen Förlag. Ett hederspris har tilldelats Albert Bonniers förlag och Per Olaisen.
Flintyxan 2006 - Jurys pris till en riktigt bra historisk kriminalroman -
har tilldelats "Dödlig rättvisa" av Barbara Nadel med motiveringen: "En ovanlig detektiv och en originell mordgåta, fast förankrad i sin tid och sin miljö: Londons sönderbombade East End under slaget om Storbritannien."
Priset utdelas i år för sjätte gången. Tidigare vinnare är "Camera" av Eva-Marie Liffner, "Liemannen" av Bo R. Holmberg, "Upplösning" av C.J. Sansom, Idéernas grotta av José Carlos Somoza och "Romarblod" av Steven Saylor.
Jan Brobergs nya kritikerpris Den svarta luppen 2006 - Förstoringsglaset "till en ny, lovande kritiker"-
har tilldelats Lotta Olsson, Dagens Nyheter: "En ung kritiker som nyfiket och skarpögt följer deckarens spår också i barnboken, fantasyvärlden och floden av tv-deckare".
Priset utdelas i år för fjärde gången. Tidigare mottagare är Maria Neij, Östgöta Correspondenten, och Marie Peterson, Dagens Nyheter, och Jenny Rydqvist, Sydsvenska Dagbladet, och Yokiko Duke, Sveriges Television.
Tidskriften Jurys Specialpris 2006 - Specialpris utdelas vid behov -
Bok & Bibliotek uppmärksammas med motiveringen "En stark motor i den svenska bokvärlden som ger oss andra - t.ex. deckaren - självförtroende, glädje och ny kraft".
Karl G. & Lilian Fredriksson hedras "för en kunnig, unik och kärleksfull bevakning av den viktiga barn- och ungdomsdeckaren" .
Gå till toppen