Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ny mobilteknik växer på Ideon i Lund

Lund är på väg att få sin andra tillverkare av mobiltelefoner. Avhoppade chefer från Switchcore i Lund står bakom Terranet som utvecklat en ny teknik som gör det möjligt att ringa mobilt även där det saknas mobilnät. Anders Carlius är grundaren.

De har redan tackat nej till ett bud på 40 miljoner kronor för hälften av aktierna i Terranet.
– Vi har fått ett konkret bud på 40 miljoner kronor för hälften av aktierna, säger Terranets vd och grundare Anders Carlius.
Intresset för Terranets nya mobiltelefon är stort. Bolaget har utvecklat en teknik som gör att mobiltelefoner även fungerar som små basstationer. Därmed är det möjligt att ringa mobila samtal även i utvecklingsländer där det saknas utbyggda mobilnät. En annan målgrupp är ungdomar som vill ringa gratis utan att använda dyra mobilabonnemang.
Budet kom från en marknadsaktör i Asien. Men Anders Carlius och styrelsens svar blev nej tack trots att de vet att pengarna behövs. Han tror att Terranet är värt betydligt mer trots ett tillfälligt bakslag i jakten på nytt riskkapital.
Samarbetet med danska Norventum Capital om ett kapitaltillskott på åtta miljoner kronor gick i stöpet tidigare i år. Därför får Anders Carlius nöja sig med att jobba med de sex miljoner kronor som bolaget tidigare i år fick in i riskkapital. Pengarna kommer från en grupp affärs-änglar med affärsmannen Anders Rantén i spetsen.
– Vi klarar oss till maj nästa år, konstaterar Anders Carlius lugnt.
Sedan starten i oktober 2004 har han varit van att leva knapert. Resor har han betalat privat. Lönen har uteblivit.
– Jag har levt på min fru Emma, det är ingen hemlighet, säger Anders Carlius.
Riskkapitalet från de nya del-ägarna har i varje fall gjort att han kunnat byta sin gamla trasiga bärbara dator mot en som fungerar.
Viktigast är att det nu finns pengar till att rekrytera ett antal nyckelpersoner. I veckan började chipstillverkaren Switchcores tidigare ingenjörschef Mats Thulin sitt nya jobb som utvecklingschef på Terranet. Därmed har bolaget tre anställda. Fler rekryteringar är på gång. Snart flyttar kontoret från inkubatorn Ideon Innovation till egna lokaler i Betahuset på Ideonområdet. Samtidigt pågår förhandlingar med tänkbara samarbetspartners i Kenya, Kanada och i Västeuropa.
Anders Carlius visar upp en liten svart kub som innehåller all teknik som behövs för den nya mobiltelefonen. Endast tangentbord, skärm och en tillverkare behövs. Den kan göras som en modul som kopplas till en vanlig mobiltelefon eller som en helt egen telefon. Priset ska bli lågt, omkring 500 kronor.
– Så att Terranettelefonen kan bli ett impulsköp, säger Anders Carlius.
Han ser framför sig prismedvetna ungdomar som vill ha en mobiltelefon som gör det möjligt att ringa gratis mellan varandra men som även går att ringa med i det vanliga mobilnätet. I fattigare länder som Kenya, Indien men även Ryssland och Brasilien ser han Terranets teknik som en prisvärd lösning för att skapa kommunikation utan att bygga dyra och energikrävande basstationer.
När börjar den första Terranettelefonen att säljas?
— Nästa år, svarar Anders Carlius utan att tveka.
Men Terranet kommer aldrig själva att tillverka några mobiltelefoner. Tanken är istället att tjäna pengar på att licensiera ut tekniken till andra tillverkare.
Har du träffat Ericsson och Sony Ericsson för att berätta om er teknik?
— Nej, inte officiellt. Sony Ericsson och Nokia vill inte stöta sig med de stora mobiloperatörerna som säljer merparten av deras telefoner. Vi vänder oss till uppstickarna i Asien som inte är lika beroende av mobiloperatörerna.

Terranet

Startår: 2004.
Kontor: Ideon Innovation, Lund.
Grundare: vd Anders Carlius och ett par före detta kolleger vid chipstillverkaren Switchcore i Lund.
Antal anställda: Tre.
Ägare: Anders och Emma Carlius 36 procent. De övriga grundarna Mats Thulin, Gunilla Savring och Mattias Hemström äger 12 procent. Resten av aktierna ägs av en grupp affärsänglar som företräds av affärsmannen Anders Rantén som är vd och delägare i Canadian Oil och som tidigare varit vd för Malmö Aviation.
Investerat riskkapital: 6 miljoner kronor.
Affärsidé: Att utveckla och licensiera ut teknik för en ny sorts mobiltelefon som även fungerar som basstation. Därigenom blir det möjligt att ringa mobilt även där mobilnät saknas. Tekniken går att bygga in i vanliga mobiltelefoner så att man dels kan ringa gratis mellan Terranettelefoner, dels kan ringa i de vanliga GSM- och 3G-näten.
Gå till toppen