Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Per Westerberg ny talman

Mer skratt och mer allvar i kammaren. Det är moderaten Per Westerbergs mål för riksdagen. Allt talar för att han väljs till talman måndag förmiddag.

Per Westerberg, 55, nominerades av moderaternas riksdagsgrupp under söndagseftermiddagen. Han väntas få stöd av hela den borgerliga alliansen när riksdagsledamöterna samlas till upprop i Stockholm på måndagen.
Han beskriver sig själv som en lagspelare med bred, politisk erfarenhet.
– Min ambition för riksdagen är att det ska bli roligare debatter och sakligare debatter som väcker större engagemang i samhället.
Han är riksdagens rikaste ledamot, med en förmögenhet på 120 miljoner kronor. Familjens tillgångar hamnade i fokus för fyra år sedan, när brorsonen Erik Westerberg kidnappades.
Själv har Per Westerberg ägnat sitt liv åt politiken. Han valdes in i riksdagen redan 1979, och räknas därmed som ålderspresident när ledamöterna samlas till upprop idag.
Han var näringsminister i den borgerliga regeringen 1991-1994. De senaste åren har han ägnat åt socialförsäkringsfrågor samt uppdraget som vice talman.
Som talman måste han stå över partipolitiken.
– Det är klart att om man har jobbat som politiker i hela sitt vuxna liv så är det naturligtvis svårt att hålla sig ifrån debatten. Det är ett offer som man får göra, med blandade känslor, säger han.
Socialdemokraterna vill ge partikamraten Björn von Sydow förnyat förtroende som talman. Det förslaget röstas sannolikt ned idag. Då träder istället Jan Björkman (s) från Olofström in som vice talman.
Gå till toppen