Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tony Rickardsson slutade som en vinnare

Tony Rickardsson avslutade karriären som den vinnare han varit genom åren. Sista heatet ledde han från start till mål.– Jag ville verkligen vinna, det var faktiskt lite nervöst innan. Men avslutningen blev precis så bra som jag hoppats den skulle bli, sade han.

AVESTA. Över 4500 åskådare hade kommit till Avesta för att hylla Tony Rickardsson i hans sista tävling, en jippomatch mellan Masarna och ett ihopplockat lag med Rickardssons kompisar som Masarna till slut vann.


Huvudpersonen själv inledde lite knackigt, men när hans sista heat annonserades var det full fokus från den sexfaldige världsmästaren. Från innerbana tog han starten och hade sedan en betryggande ledning hela vägen.


– Det har varit lite så tidigare i karriären, att när jag skulle göra något sista gången har det hänt något, så lite nervöst var det. Jag ville verkligen vinna sista heatet och det minnet kommer jag att ha kvar länge. Tidigare under kvällen hade jag lite svårt med fokus, det hade varit så mycket annat att tänka på, sade Rickardsson.


Efter sitt sista heat åkte Rickardsson ett varv på bakhjulet till tonerna av Europes "The Final Countdown" och fick stående ovationer.


Döttrarna Michelle och Nathalie var först framme och kramade om pappa i depån och sedan stod de tidigare konkurrenterna på rad för att tacka.


– Tony har varit en hjälp för alla andra förare, han har inte bara hjälpt fram andra svenskar. Han har lyft fram speedwaysporten i hela världen. Samtidigt har han varit en tuff men alltid ärlig konkurrent, sade australiern Leigh Adams, som kört många säsonger tillsammans med Rickardsson i Masarna.


Vad Rickardsson kommer att göra i framtiden ville han inte svara på.

– Jag berättar om ett par veckor, jag ska i alla fall behålla en av mina speedwaycyklar. Nu väntar först en riktig fest med 400 gäster efter tävlingen, avslutade Rickardsson.


I depån fanns också pappa Stig Rickardsson, som följt sonen genom hela karriären. Hans känslor var aningen kluvna.

– Karriären är som en resa och det måste ta slut någon gång, även om det känns lite vemodigt. Jag trodde nog att Tony skulle komma ganska långt i karriären och bästa minnet för mig är hans VM-silver från Ullevi 1991. Fast alla gulden är givetvis också mycket roliga, sade Stig Rickardsson.


Bland gratulanterna fanns många tidigare speedwayförare, DTM-stjärnan Mattias Ekström, isracingvärldsmästaren Posa Serenius och från barndomskompisen Niclas Lidström i Detroit kom en blomsterbukett.
Gå till toppen