Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Georgier deporteras från Ryssland

Ryssland har utvisat omkring 200 georgier och söker igenom skolor efter barn med georgisk bakgrund. Nu anklagas landet för att ha inlett en rasistisk hämndkampanj. Polisen i Moskva går igenom skoldokument på jakt efter georgier som vistas där utan tillstånd.

Moskva. Begäran kommer att följas upp med personliga besök.
Moskvas skolchef, Ljubov Kezina, säger till Kommersant att polisen inte inriktar sig på barnen själva utan på föräldrar som är olagliga invandrare.
– Man kan inte föra krig mot barn, förklarar hon.
De senaste åtgärderna kommer efter att rysk polis de senaste dagarna slagit till mot georgiskägda företag. Moskva har också avbrutit alla post och transportförbindelser med Georgien samt infört tuffare visumregler för georgier.
Omkring 130 georgier har de senaste dagarna tagits av polisen anklagade för olaglig invandring, förts till en militärflygplats utanför Moskva och satts på ett plan med slutmål Tbilisi. Många uppger att de är rädda.
– Det är helt fruktansvärt, vi känner oss inte som människor, vi känner oss som judar under andra världskriget, säger Irina, en av de förvisade, i ett telefonsamtal till Reuters.
– I natt berättade de för oss att vi skulle förvisas i dag (på fredagen) och gav oss rådet att ringa släktingar så att de kunde ta med sig det viktigaste.
Moskva har gradvis skärpt tonen mot Georgien, särskilt efter att samarbetet mellan Nato och Georgien fördjupats och sedan fyra ryska officerare gripits av georgiska styrkor som misstänkta för spioneri.
Officerarna släpptes, men spänningen kvarstår och president Vladimir Putin har uttalat sig mycket skarpt mot regeringen i Tbilisi.
– Jag råder ingen att tala provokationens och utpressningens språk med Ryssland, sade Putin i onsdags.
Uppemot en miljon georgier lever i Ryssland, många utan arbetstillstånd och visum. Pengarna som skickas till släkten i Georgien är en betydande del av människors inkomster – i Georgien lever många i djup fattigdom. President Putin har tidigare i veckan lovat att strama upp migrationspolitiken, men hävdar att det ska ske i enlighet med internationell rätt.
Gå till toppen