Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lommabon Lars Lindblad - moderaternas nya gruppledare i riksdagen

När de nya moderata ministrarna tågade till Rosenbad blev Lars Lindblad kvar vid Mynttorget. Den skånske riksdagsledamoten blir rekordung gruppledare för en rekordstor riksdagsgrupp.

STOCKHOLM. — Vi kommer inte att betrakta riksdagsgruppen som ett transportkompani, säger han.
Det var nästan hela partiledningen som lämnade moderaternas riksdagslokaler vid Mynttorget i fredags. Partiledaren Fredrik Reinfeldt blev ny statsminister. Kanslichefen Anders Borg blev finansminister. Gruppledaren Mikael Odenberg blev försvarsminister. Vice partiledaren Gunilla Carlsson blev biståndsminister. Presschefen Ulrica Schenström utnämndes till statssekreterare.
Lars Lindblad, 34, från Lomma ska fylla tomrummet.
I fredags utnämndes han till gruppledare, med det tunga uppdraget att rusta riksdagskansliet för fyra år med en borgerlig regering.
— Det blir väldigt spännande. Ett uppdrag som det är svårt att tacka nej till, säger han.
Moderaterna har 97 platser i den nya riksdagen. Ledamöterna är rekordmånga och oerfarna.
— Om vi har räknat rätt så är det 66 nya med alla statsrådsersättare. Jag var nöjd när jag kände över hälften, säger han.
Första uppdraget blir att fördela moderaternas platser i utskotten och rekrytera ny personal till kansliet.
— Det är väldigt många som faller ifrån för att de får jobb på regeringskansliet.
Lars Lindblad kom själv in i riksdagen för södra Skåne 1998, och har bland annat varit moderaternas miljöpolitiska talesman och moderat gruppledare i EU-nämnden.
Han väckte nationell uppmärksamhet när han som en av fem moderater gick emot partilinjen och röstade ja till homoadoptioner 2002. Nu blir det hans uppgift att se till att riksdagsgruppen håller ihop vid voteringarna i riksdagen. Och att ledamöterna får inflytande över den nya borgerliga regeringen.
Tanken är att riksdagsgruppen ska vara med och utforma den långsiktiga politiken, med sikte på valet 2010.
— Jag tror att det vore en mycket farlig utveckling att betrakta nya, hungriga ledamöter som några som ska säga ja och amen till regeringens politik, säger Lars Lindblad.
Vad har du för garantier från Fredrik Reinfeldt på den punkten?
— Först och främst är det han som har presenterat de här riktlinjerna för mig. Han vill inte att det ska vara som förr.
Med Lars Lindblad från Lomma som gruppledare, Tobias Billström från Malmö som migrationsminister och Cristina Husmark Pehrsson från Kågeröd som socialförsäkringsminister blir Skåne rikligt representerat i moderaternas högsta ledning.
— Det är en fantastisk utdelning, och förhoppningsvis kan det också prägla politiken. När jag var Skånebänksordförande för moderaterna kunde jag se hur regeringen negligerade Skånes utveckling. Jag hoppas att vi kan leverera när det gäller E22 och när det gäller ESS i Lund, som jag personligen har engagerat mig för.

Faktaruta

Gruppledarna är partiernas ledande företrädare i riksdagen. De leder partigruppernas sammanträde och för partiernas talan vid vissa viktiga voteringar.
Oppositionens gruppledare är Britt Bohlin Olsson (s), Alice Åström (v) samt Mikael Johansson (mp) och Mikaela Valtersson (mp).
Folkpartiet och centerpartiet ska utse nya gruppledare, efter Anna Grönlund Krantz (fp) som åkte ur riksdagen efter valet, och Åsa Torstensson (c) som blivit infrastrukturminister. Kristdemokraternas gruppledare är sedan tidigare Stefan Attefall.
Gå till toppen