Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ann Heberlein läser Olav Hergel

Danske Olav Hergels roman ”Flyktingen” problematiserar en svår samhällsfråga: de privilegierades förhållande till resten av världen.

Det väckte ett visst uppseende när Olav Hergel, jurist och journalist, lämnade Berlingske Tidende efter att ha skrivit för tidningen i arton år. Efter en grundlig läsarundersökning som visade att majoriteten av BT:s läsare röstar blått beslöt tidningens ledning att inta en okritisk hållning i fråga om regeringens flyktingpolitik. Hergel, som i flera år bevakat just sådana frågor, valde då att lämna BT och istället skriva för Politiken. Hans debutroman "Flyktingen" kretsar kring frågan vad som händer när politiska och ekonomiska överväganden styr redaktionella beslut, och är en besk kritik av en orättfärdig och inhuman flyktingpolitik.
Romanens huvudperson Rikke Lyngdahl befinner sig på Camp Danmark i Irak för att rapportera hem till Danmark om soldaternas vardag. Trött på att skriva om försenade tåg och om hur den frigjorda, välbärgade medelklassen piffar upp sexlivet med leksaker har hon lyckats tjata till sig reportageresan till Irak. Förutsättningen är dock att hon stannar i lägret eftersom Morgenavisen inte anser sig ha råd att försäkra henne annars. Dessutom menar chefredaktören Claes Kielland att deras läsare ändå inte är intresserade av kriget, hur många som dör och varför. De vill hellre läsa om vad soldaterna äter, vilka porrfilmer de ser på och vilken musik de lyssnar på.
Läsarnas förmodade vilja är Kiellands lag: Varje morgon hälsar han högtidligt på Jacob, Benedicte och Henrik, pappfigurer i naturlig storlek placerade i tidningens foajé. Pappfigurerna representerar tre genomsnittsläsare, formade i enlighet med resultaten från en undersökning av tidningens läsare, deras liv, drömmar och vanor. Kiellands favoritfigur är Jacob, ingenjör i IT-branschen, gift med sjuksköterskan Nina. Jacob är medlem i en vinklubb, kritisk till invandring och far till ett barn. Vad vill han läsa? Inga snyfthistorier om flyktingar eller rapporter om krig - nej, hellre reportage om golf och heminredning.
När Rikke kidnappas av irakiska terrorister och sedan lyckas fly får Morgenavisen en egen hjältinna. Hon mottas med jubel när hon återvänder till Danmark och uppnår internationell berömmelse genom att berätta historien om flykten i CNN. Men det är något som inte stämmer i Rikkes berättelse - och när den unge flyktingen Nazir dyker upp rullas den sanna historien upp inför all världens kameralinser.
"Flyktingen" är både spännande och obehaglig läsning, en roman som träffsäkert placerar sig mitt i vår samtid och problematiserar en av våra största och svåraste samhällsfrågor, den som handlar om de privilegierades förhållande till resten av världen. I Danmark har flyktingpolitiken varit en het potatis de senaste åren med ständigt strängare restriktioner som resultat. En gissning är att Sverigedemokraternas intåg i svensk politik kommer att lyfta upp frågan på dagordningen även i Sverige.
I Hergels bok får Sverige spela hjälterollen - vår i grunden humana hållning i flyktingfrågor lyfts fram som förebild. Låt oss hoppas att Sverige förmår behålla den positionen även efter Sverigedemokraternas framgångar.
ANN HEBERLEIN
doktor i etik
BOKEN
Olav Hergel: Flyktingen (Flygtningen). Övers Maj Sjöwall. Piratförlaget
Gå till toppen