Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Digitalt & teknik

Bioljudet kostade nästan en miljon

Hemmabiopaket kan kosta under tusenlappen. Men vill du ha riktigt bra ljud finns nog ingen övre gräns. Sydsvenskan har hälsat på hos mannen som investerat 750000 kronor i sitt bioljud.

Vi bad högtalarimportören Patrik Ceasar i Malmö ordna ett hembesök hos en nöjd kund. En som kan visa och förklara vitsen med fint ljud till stor skärm.
Kunden är blyg och vill inte skylta med namn och nuna i tidningen.
– Folk blir så avundsjuka.
Men anläggningen får vi gärna se – och höra.
Det blir en härlig eftermiddag, då vi spisar dvd-skivor med Eric Clapton och Phil Collins. Med en ljudkvalitet som mer påminner om konsertlokaler än biosalonger. Ljudet är både lugnt och behagligt, men ändå tungt och fylligt. När gitarrguden blixtrar till så rungar det i villans väggar utan att låta ansträngt.
– Jag har slutat gå på bio, bekänner den kräsne kunden och växlar från projektor till plasmaskärm. Med fjärrkontroll hissas filmduken upp och bilden styrs med visst besvär och mycket knappande över till en 43 tums skärm av utmärkt kvalitet.
Ljudet fortsätter dock strömma ut ur den magnifika anläggningen. Mest iögonenfallande är de specialimporterade högtalarna av märket Vivid Audio. En stor rostfärgad center tronar i mitten på den enorma riggen med all elektronik. På sidorna i rummet dominerar stående ovaler, stora fram och lite mindre stora i bakre hörnen. Högtalarkablarna är tjocka som brandslangar.
– Jag har faktiskt inga högtalare i plasmaskärmen, de brukar ändå vara så usla, säger kunden.
Han kopplar in vanlig tv via digitalbox, och vi får se skillnaden på hd-tv och vanlig standardupplösning. Han skaffade digitalbox för hd-tv inför fotbolls-VM i somras.
Den oundvikliga frågan om vad härligheten kostat leder till en stunds räknande. Summan landar på modiga 750000 kronor.
–Bara bakhögtalarna kostar 60000 kronor paret, tillägger Patrik Caesar, som importerar dem från en sydafrikansk tillverkare.
Men själv har han ingen hembio.
– Jag har inte råd med tillräckligt bra ljud för mina krav. Jag föredrar en bra tvåkanals stereo-anläggning. Trots att jag älskar film.
Hos Ljudprodukter, en av Malmös specialaffärer för stereo med mera, är butiksägaren Carl Hagerman inne på samma linje.
– Många som skaffar hembio för att lyssna på musik-dvd blir besvikna när de jämför med ljudet i sin gamla stereo. Dilemmat är att de har gått ner i förstärkarkvalitet.
Fler kanaler kräver mer ”musk-ler” i maskinen. Hos Ljudprodukter kostar de billigaste stereoförstärkarna kring 5000 kronor.
– Motsvarande kvalitet på flerkanalljud landar på mellan 12000 och 15000 kronor, säger Carl Hagerman och tillägger att han bara talar om budgetklass, rena instegsmodeller.
Han demonstrerar stolt några av butiken finaste stereoanläggningar, som kostar betydligt mer.
Det mest slående är hur fin rymd och djup en bra stereo kan förmedla.
Här finns en budgetlösning som tål att tänka på innan man rusar iväg och köper ett billigt hembiopaket som har lika tunt ljud som de inbyggda i tv:n.
Många svenska hem har faktiskt en halv hemmabio redan – stereon. Det är bara att ställa tv: n mellan högtalarna och dra ljudet till stereoförstärkaren.
– I många fall blir det nog betydligt bättre ljud än med ett billigt hembiopaket, tror Carl Hagerman.
Gå till toppen