Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk tv även i digital form

Lugn, bara lugn. Skåningar som är vana vid att se dansk tv kommer att kunna fortsätta göra det även med digital tv-teknik. Det är till och med så att utbudet från Danmark ökar.

Danskarna ligger några steg efter oss och startade sina digitalsändningar över marknätet först i våras. Det innebar att kultur- och samhällskanalen DR2 blev tillgänglig inte bara i hela Danmark utan också för skåningar med digitalbox som nås av de danska marksändningarna.
– Danskarna har kraftiga tv-sändare och två av dem är placerade runt Köpenhamn. Därför är det inga problem för boende i Malmö-Lundregionen att få in de fria danska kanalerna, säger Fredrik Ottosson, försäljningschef hos digitalboxtillverkaren Emitor i Malmö.
Eftersom danskarna använder samma teknik som vi gör i Sverige blir den praktiska skillnaden mot tidigare mycket liten för svenska tv-tittare. Och den som håller till godo med analoga tv-bilder behöver inte bry sig alls förrän 2009 då den gamla tv-tekniken försvinner i Danmark.
– De som får in SVT och TV4 i digital version utan att byta antenn ska också kunna ta hem de danska kanalerna digitalt. Förutsatt att du tidigare kunnat se de analoga sändningarna så klart, säger Fredrik Ottosson.
När Emitor testat sina digitalboxar i Skåne har det till och med hänt att danska kanaler gått in och tagit över de stora svenska kanalernas programplats.
– Så starka är de danska sändningarna på sina håll. Vi har löst problemet genom att lägga de konkurrerande kanalerna långt från varann i programordningen i boxen. Den som vill kan sedan flytta kanalerna manuellt närmare varann, berättar Fredrik Ottosson.
Möjligheten att se dansk tv är en självklarhet för en bred majoritet av skåningarna. Sannolikt lär möjligheterna bli desamma även efter att både Sverige och Danmark släckt de analoga tv-näten.
Varnande fingrar har dock höjts för konsekvenserna av att den digitala tekniken är mer energieffektiv än den analoga.
– De digitala signalerna är inte lika robusta som de analoga och det kan innebära att de får en sämre täckning. Fast i Sydvästskåne där landskapet är platt borde det fungera i alla fall, säger Peter Carls, ansvarig för tv-frågor vid Copyswede.

Danmark släcker nätet först 2009


Danskarna började sända digital-tv i våras.

Sydvästskåningar som kan få in danska kanaler kan fortsätta se danska sändningar precis som tidigare.

Först 2009 släcker danskarna sitt analoga nät. Det ska inte påverka tittandet i Sverige eftersom de valt samma digitala teknik som vi.

Installatörer varnar för antennproblem


Flera antenninstallatörer hissar varningsflagg för mottagningsproblem när skåningar ska se svensk och dansk tv med digital teknik.
I dag har nästan alla ett antennfilter som gör att svenska och danska analoga sändningar inte krockar och ger dubbelbild. Med filtret kvar tar du bort nya digitala kanaler och lär inte få in några dansksända program alls.
Kanske hjälper det att plocka bort filtret, men risken är stor att husägare med vanlig markantenn tvingas investera i en ny utrustning för 2500–3500 kronor.
Gå till toppen