Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Band kan ge ny tsunamiinformation

Band som kan innehålla nya uppgifter om den förra regeringens hantering av flodvågskatastrofen har hittats. Katastrofkommissionen ska nu bedöma om granskningen bör återupptas.

STOCKHOLM. Omkring hundra märkta band hittades i torsdags i ett låst skåp i källaren hos regeringskansliets förvaltningsavdelning.
- Dessa band är i oläsligt skick, men enligt uppgifter jag har handlar det om en backup från mejl som skickats under flodvågskatastrofen, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i dag.
Tekniker ska försöka få banden läsbara, vilket väntas ta ett par veckor. Även om innehållet är okänt, har statsministern redan bett Katatrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt att undersöka om materialet som kommer fram var känt av kommissionen. Dess granskning av regeringens katastrofhantering avslutades december 2005.
Reinfeldt uppgav att om kommissionen anser att det finns anledning att återuppta granskningsarbetet, så kan regeringen ta ett sådant beslut. Då kan även frågor som dykt upp efter kommissionens betänkande omfattas, främst oklarheter om förre statssekreteraren Lars Danielssons agerande.
Banden kom till regeringens kännedom eftersom journalister på Svenska Dagbladet hävdade att de fanns och begärt ut dem. Förvaltningschefen Jan Landahl undersökte saken och hittade banden. Reinfeldt informerades klockan 17 på torsdagen. Att banden i nuvarande skick är oläsliga beror på att de plockats ut ur systemet och inte på försök att radera dem.
Datatrafiken säkerhetskopieras automatiskt och raderas efter cirka åtta veckor. Sedan det i januari 2005 stod klart att regeringens agerande skulle granskas, beslutade dåvarande förvaltningschefen Gunnar Holmgren att säkerhetskopieringen för de aktuella veckorna skulle sparas.
- Jag ville vara säker på att regeringskansliet skulle kunna svara upp på alla frågeställningar som kommissionen skulle kunna ställa, säger han.
Holmgren förutsätter att administrationen visste att kopieringen sparats, men vet inte om materialet var känt av kommissionen och riksdagens konstitutionsutskott, eftersom han själv slutade i fjol och blev generaldirektör på Försvarets materielverk.
Per Molander, huvudsekreterare i Katastrofkommissionen säger:
- Det som kommit fram är nyheter för mig.
Han har dock svårt att bedöma vilken betydelse ytterligare uppgifter om e-mejltrafiken i regeringskansliet skulle haft för kommissionen. Visst material från trafiken har man haft tillgång till, exempelvis om utrikesdepartementets dåvarande kabinettssekreterare Hans Dahlgren.
Gå till toppen