Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kinaföretag vill utvisa Sydsvenskans journalist

Kinesiska koncernen Fanerdun Group hotar att stämma Sydsvenskan för artikeln om satsningen i Kalmar. Koncernen kräver i ett brev till generalkonsuln i Shanghai att tidningen stoppas och att korrespondenten Ola Wong utvisas. Fanerdun anklagar Ola Wong för att bryta mot lag om sann rapportering,

Sydsvenskan avslöjade i torsdags hur en representant för ett bolag i Fanerdunkoncern lovar en rad förmåner för den som investerar i koncernens planerade mässcenter i Kalmar. Löften ges om svenskt medborgarskap, statligt månadsbidrag på 13 000 kronor, fickpengar till barnen med mera.
Sydsvenskans Ola Wong fick fram uppgifterna genom att låta en bekant ringa upp Fanerduns huvudkontor i Hangzou. Fanerduns representant Liu Wenqing presenterade sig som ansvarig för kundrelationer inom det svenska projektet. Sydsvenskan gjorde två kontrollsamtal och fick alla löften återupprepade. Ett av samtalen spelades in på band.
Artikeln har nu fått Fanerduns ledning att skicka ut en rad hotfulla brev på kinesiska. I ett allmänt protestbrev hävdas att den intervjuade personen inte är representant för Fanerdun -gruppen, utan ett dotterbolag. Hon har ingen befogenhet att uttala sig om satsningen i Kalmar.
Sydsvenskan har fått ett brev där koncernen hävdar att fakta i artikeln är osanna och man kräver rättelse och kompensation. En advokatfirma i Kalmar har fått i uppdrag att vidta rättsliga åtgärder mot tidningen.
Ett brev har skickats till Sveriges generalkonsul i Shanghai, med kopior till Kinas UD och andra myndigheter och Kinas journalistförbund. Brevet hävdar att Sydsvenskans artikel är felaktig och skadar Sverige och företagets intressen i Kalmar. Den strider mot kinesisk lag om sann rapportering.
- Vi protesterar starkt och vill stoppa den sydsvenska tidningen och dess journalists felaktiga rapportering och utvisa denna person, skriver Fanerduns ledning.
Sveriges generalkonsul i Shanghai Lars Andreasson hade i går inte hunnit läsa brevet.
- Om det stämmer som jag fått det beskrivet så kommer jag att svara Fanerdun att vi har att följa svensk lagstiftning och att vi har pressfrihet och informationsfrihet i Sverige. Vi varken kan eller vill stoppa en journalists rapportering eller en tidnings artiklar.
Lars Andreasson tror inte Sydsvenskans Ola Wong har något att frukta från kinesiska myndigheter.
- Det är accepterat att västerländska journalister rapporterar fritt om kinesiska företag. Jag tror inte detta får några konsekvenser.
Generalkonsuln är dock inte förvånad över det kinesiska företagets hotfulla ton.
- Att tappa ansiktet är oerhört stort i Asien. Man går till motattack så här och hävdar att allt som skrivits är lögn.
På fredagen var en delegation från Kalmar kommun på väg att borda ett plan till Kina. Projektledaren Thomas Davidsson suckar när han får höra om de hotfulla åtgärderna från sin kinesiske samarbetspartner.
- Vi hade en diskussion om detta i går och jag faxade ner en engelsk översättning av den svenska tryckfrihetsförordningen.
Thomas Davidsson vill inte kommentera koncernens utspel förrän han sett de kinesiska breven officiellt översatta.
- Det här kommer jag självklart att ta upp till diskussion med Fanerduns ledning när vi kommer fram.
Gå till toppen