Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöbor gripna efter protest i Skottland

Två Malmöbor och en person från Tomelilla finns bland de 23 svenskar som greps i Skottland på måndagen. På olika sätt blockerade de ingången till kärnvapenbasen Faslane. Martin Smedjeback från Malmö var med vid aktionen.

–Vi har inte fått någon information om när de släpps. Förmodligen i morgon, förhoppningsvis blir det redan i kväll, säger Martin Smedjeback när Sydsvenskan når honom i Skottland på måndagseftermiddagen.
Han är medieansvarig under blockaden och tillhörde därför inte gruppen som ställde sig i vägen för transporter och arbetare på väg till morgonskiftet på anläggningen.
Hittills har runt 120 personer gripits sedan kampanjen mot anläggningen drog igång den 1 oktober i år, de flesta är från Storbritannien.
- Det är nog första gången som personer med andra nationaliteter har gripits. Folk har stått utanför grindarna i stort sett varje dag, säger Martin Smedjeback.
De som tidigare har gripits har släppts med en varning.
– Risken finns att de som nu förhörs av polisen får böter eller döms till fängelse. Det senaste jag har hört är att de gripna fick sitta länge i polisbilarna för att det inte fanns plats för alla på stationerna, säger Martin Smedjeback.
Han är från Malmö och för sin kamp mot kärnvapen genom organisationen Ofog som bildades 2002 med en kärnvapenfri värld som mål. Motståndet är enligt Ofog aktivt, men inte våldsamt.
Aktionen i Skottland ska pågå i ett år och motståndsgrupper från flera andra länder uppges vara på väg för att delta i kampanjen mot kärnvapenbasen.
Gå till toppen