Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Anders Almgren blir nytt oppositionsråd

Lennart Prytz (s) lämnar jobbet som kommunalråd i Lund. Efter valförlusten tar han ett steg tillbaka och släpper fram Anders Almgren, 38, som nytt oppositionsråd. Efter nyår blir Prytz istället fullmäktiges andre vice ordförande.

LUND. – Jag lämnar inte politiken, men tar en annan plats i laget, säger han.
Han bestämde sig redan i somras för att lämna kommunalrådsjobbet om partiet förlorade valet.
– Det är inte roligt att gå i opposition ännu en gång, det kan lätt bli destruktivt, säger han.
Lennart Prytz är 64 år och har varit kommunalråd i Lund i tolv år, antingen som kommunstyrelsens ordförande eller i opposition. Därmed får han full kommunalrådspension.
Han har varit aktiv i Lundapolitiken sedan 1974 och har tidigare varit både ordförande och vice ordförande i kommunfullmäktige.
Nu vill han, som han säger, byta position i laget och jobba friare på andra arenor.
Han blir Larry Andows efterträdare som socialdemokrat i fullmäktiges presidium men också gruppledare. Som sådan ska han bland annat coacha de unga nya socialdemokrater som tar plats i fullmäktige efter nyår.
–Det blir spännande att börja om med ett helt nytt uppdrag. Jag kommer också att arbeta med att utveckla den kommunala demokratin.
Utöver fullmäktige kan Lennart Prytz tänka sig att sitta i någon nämnd eller bolagsstyrelse. Han kommer också att fortsätta arbeta med sina hjärtefrågor i den regionala utvecklingsnämnden.
Lennart Prytz plats i kommunstyrelsen övertas nu av Anders Almgren som går in som oppositionsråd vid sidan av veteranen Margareta Dovsjö, också hon 64.
– Vi måste tänka framåt mot nästa val där vi har siktet inställt på att ta tillbaka makten. Då krävs ett generationsskifte och vi måste redan nu förbereda för nya krafter som då kan ta över, säger arbetarekommunens ordförande Bo Bernhardsson.
Anders Almgren får nu fyra år på sig att som oppositionsråd växa in i rollen som starke man och ansikte utåt i Lund.
– Jag känner mig trygg med att lämna över till en person som kommer att klara arbetsuppgifterna mycket bra, säger Lennart Prytz.
Han sticker inte under stol med att det varit arbetsamma år.
– Man lever ju med uppdraget dygnet runt, men den senaste mandatperioden har jag upplevt som mycket stimulerande. Och man ska ju sluta när man är som bäst och fortfarande har hälsan, säger han.

Anders Almgren

Ålder: 38.
Familj: Mätta Ivarsson, aktiv miljöpartist. Ett barn.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Småland. Kom till Lund som student 1990. Aktiverade sig i partiets studentförening.
Politiska meriter: Ordförande i centrala skolnämnden och ledamot i kommunstyrelsen senaste mandatperioden. Har suttit i kommunfullmäktige sedan 1998 då han toppade socialdemokraternas ungdomslista. Efter valet 1995 ersättare i park- och naturvårdsnämnden och i kommundelsnämnd Centrum.
Yrke: Civilingenjör i väg och vatten. Arbetar deltid på Skanska och ska snart doktorera i byggnadsfysik på LTH.
Gå till toppen