Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utlandsfödd lever farligt i trafiken

Utlandsfödda är inblandade i fler trafikolyckor än svenskfödda. Det gäller både när de sitter bakom ratten och när de rör sig i trafiken på annat sätt.

Stockholm. I genomsnitt är en manlig utlandsfödd bilförare inblandad i lite mer än dubbelt så många olyckor som en svenskfödd bilist.


Manliga bilförare från Mellanöstern är inblandade i olyckor nästan fyra gånger så ofta som svenskfödda förare medan kvinnliga bilförare från samma region är inblandade i mer än fyra gånger så många olyckor som svenskfödda kvinnor.


Det visar en rapport där Susanne Gustafsson vid Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI) och Torbjörn Falkmer vid Linköpings universitet har undersökt trafikolyckor under 2003 för VTI:s räkning.

- Vi vet ungefär vilka invandrargrupper som har det största behovet av extra information och utbildning, säger Torbjörn Falkmer till TT.


Han säger att de inte bara tittat på trafiksituationen för dem som har körkort utan även för alla som befinner sig i trafiken, exempelvis fotgängare. Även där är utlandsfödda överrepresenterade i olycksstatistiken.

- Då räcker det inte bara att göra något när det gäller körkortet. Kanske ska man när man tar emot familjer från vissa av de här zonerna lägga in speciell information.

Rapporten stärker bilden av en studie som VTI presenterade för några år sedan som gällde trafikolyckor under 2001.


För att försöka komma åt problemet startade Vägverket tillsammans med flera frivilligorganisationer NIT-projektet, nya svenskar i trafiken.

- Vi har tagit fram ett utbildningsmaterial. Tanken är att integrera det i introduktionsprogrammet för nyanlända invandrare, säger Haval Davoody, samordnare för invandrarfrågor inom trafiken vid Vägverket.


Projektet ska bland annat ge kunskaper i svensk trafiklagstiftning och påverka attityder och beteenden när det gäller exempelvis hastighet och bilbältesanvändning.

Flera kommuner är anslutna och nästa år ska projektet utvärderas.
Gå till toppen