Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fasadens figurer berättar historier

Nyfiken på att träffa figurerna på fasaderna? Fasadspanarna och författarna Jan Hemmel och Martine Castoriano tipsar om sina favoriter.

MALMÖ. Vi är iakttagna. De är överallt, ansiktena som blickar ut från Malmös fasader. Den som börjar leta efter dem ser bara fler.
Många har fantastiska historier att berätta. Författaren Jan Hemmel och fotografen Martine Castoriano har fångat dem i en ny bok.

Den som öppnar ”På Malmös fasader. Det groteska och det sköna” möter en värld som liksom kommer bort i det kommersiella vimlet i centrala Malmö. Grälla reklamskyltar behåller vår uppmärksamhet på gatuplanet, samtidigt som vi missar det som finns högre upp.

Ovanför entrén till en skoaffär på Södergatan stå
r två barbröstade kvinnor med ett stadigt grepp om den draperade klädnaden runt höfterna. Vid bygget av just den här fastigheten inleddes ”Malmörevolutionen” 1890. Strejkbrytare skyddades av polis mot uppretade Malmöbor, tusentals demonstrerade och 200 av Kronprinsens husarer var redo att gripa in. Till slut kunde parterna enas, arbetstiden reducerades till tio timmar per dag och timlönen höjdes till 28 öre.

En helt annan historia berättas om helgonbilden som återfinns ovanför porten till Elisabethsystrarnas sjukhem på Lilla Nygatan. Bakom den fromma kvinnostatyn med krona på huvudet och rosor i famnen döljer sig en trotsig ungersk prinsessa som på 1200-talet lär ha fått hjälp från ovan när hon försökte smuggla ut mat under manteln till de fattiga. Det enda den kontrollerande maken hittade när han lyfte på hennes klädnad var just ett fång rosor.

Den underfundige textförfattaren Jan Hemmel, som roande berättar om allt från en pekoralist i världsklass till arkitekten som ville klä in Eiffeltornet i betong, tipsar i sammanhanget om heliga Elisabeths faster – Elisabeth från Portugal, skyddshelgon för alla hustrur med otrogna män.

Inte så helgonlik framstår den framgångsrike Malmöarkitekten Alfred Arwidius, som dog på ett skandalartat sätt och blev föremål för mycket moraliserande 1915. Vid 54 års ålder hittades han död i sitt badrum tillsammans med en 16-årig fabriksarbeterska. Båda var nakna och hade avlidit av koldioxidförgiftning på grund av fel på gasapparaten som skulle värma upp badvattnet. En tom tårtkartong, en tömd vinkaraff och två glas talade sitt tydliga språk i arbetsrummet.

Den nyutkomna volymen om Malmös fasader är Jan Hemmel och Martine Castorianos första gemensamma bokprojekt. Tidigare har de arbetat tillsammans med Bildjournalen i tv.

Idén fick Martine Castoriano efter att ha gjort en fotoutställning med bilder från Villa Borghese norr om Rom. Då fick hon upp ögonen för sådant hon tidigare inte ägnat så mycket uppmärksamhet hemma.
–Man blir hemmablind i sin egen stad, konstaterar hon.

Malmö förskönings- och planteringsförening, Kulturhistoriska föreningen, samt f örlaget Historiska medier har medverkat till bokens utgivning.


Gå till toppen